Nagyvilág

Vízzel hűtik a japán atomerőművet

Biztonsági okokból leállítottak több atomerőművet Japánban a földrengés sújtotta terület körzetében - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Egy erőmű kigyulladt, egy másiknak pedig elromlott a hűtőberendezése. A kormány szükségállapotot hirdetett.

A japán kormány bejelentette, hogy ellenőrzés alá vonták a Fukusima 1-es atomerőmű meghibásodott reaktorát. Az Atomenergetikai Világszövetség egyik elemzője úgy tudja, hogy már folyik a reaktor hűtése, és hűtővizet pumpálnak a tartályokba.

Edano Jukio kabinettitkár azt is közölte, hogy eloltották a tüzet Mijagiban, az Onagava atomerőműben. Ott radioaktív szennyeződés nem fenyegetett.

Leállították a reaktorokat

A japán ipari minisztérium pénteken közölte, hogy az országban a 11 atomreaktort automatikusan leállították. A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közölte: kapcsolatban áll a tokiói gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériummal. Ez a tárca felügyeli az atomerőműveket a távol-keleti szigetországban.

A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint tűz ütött ki a Mijagi prefektúrában található onagavai nukleáris központ egyik turbináját védő épületben, Tokiótól 300 kilométerre északra.

A japán kormány közlése szerint a földrengés következtében leállt egy másik atomerőmű, a fukusimai hűtőrendszere, de nem volt radioaktív szivárgás. A kabinet elővigyázatosságból szükségállapotot hirdetett.

A Japánban valaha mért legnagyobb erejű, 8,9-es földrengés rázta meg pénteken a szigetország északkeleti partvidékét. A földmozgás és az annak hatására bekövetkezett szökőár legkevesebb 26 halálos áldozatot követelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik