Nagyvilág

Ezrekre lőttekTunéziában

Közel 8000 ember tüntetett a tunéziai főváros központjában, követelve, hogy azonnal mondjon le Zin el-Abidin ben Ali államfő. Ismét közéjük lőttek, majd az elnök menesztette a teljes kormányt, elrendelte, hogy 6 hónapon belül tartsanak választásokat, rendkívüli állapotot hirdetett, majd elhagyta az országot.

Ezrekre lőttekTunéziában 1

A munkanélküliség, a szegénység és a magas élelmiszerárak elleni tüntetéssorozat, ami eddig 23 halálos áldozatot szedett, egy hónappal ezelőtt kezdődött az ország középső részén fekvő Szidi Buzidban.

A pénteki akció a BBC tudósítója, Adam Mynott szerint példátlan, 23 éve, amióta megválasztották Ben Ali-t miniszterelnöknek nem rendeztek ekkora demonstrációt. A tiltakozás órákkal azután robbant ki, hogy a 74 éves elnök a televízióban bejelentette, nem indul újra tisztségéért 2014-ben lejáró mandátumát követően.

Az államfő előző nap azt is közölte, hogy mérséklik a cukor, tej és kenyér árát, illetve bejelentette: a rendőrök ezentúl nem használnak éles lőszert a tüntetők ellen, majd ígéretet tett a sajtószabadság megadására, és az internet cenzúrázásának megszüntetésére.

Ettől függetlenül az emberek azonnali távozását a “Ben Ali távozz!”, “Ben Ali, köszönjük, ennyi elég!”, “Gyilkos vagy!” jelszavak kiáltozásával követelték, közel 7000-ren. Többen a belügyminisztérium épületére is felmásztak, egy csoport fiatal pedig kővel dobálta a rendőröket.

A tüntetés eleinte békésen zajlott, de a biztonsági erők körbevették a tömeget. Ráadásul később könnygázt vetettek be, majd ismét lövések hallatszottak a megmozdulás helyszínéről. Szemtanúk beszámolója szerint a rendőrök tüntetőket rugdostak és ütlegeltek. Az AFP helyszínen tartózkodó újságírói pedig azt jelentették, hogy egy külföldi fotós megsérült a fején.

Ezrekre lőttekTunéziában 2

Ugyanakkor Abdelvahab Abdallah tunéziai külügyminiszter közölte, hogy az országban nemzeti egységkormány alakulhat, és előrehozott választásokat tartanak. Majd a Tunéziai Általános Munkásszakszervezet (UGTT) általános sztrájkra szólított fel.

Ezután Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnök menesztette a teljes kormányt, elrendelte, hogy hat hónapon belül tartsanak választásokat, és rendkívüli állapotot hirdetett. Ennek értelmében délután öt órától reggel hétig kijárási tilalom lépett életbe, és betiltották a 3 fősnél nagyobb csoportosulásokat.
Pár órával később pedig ideiglenes hatállyal Mohamed Gannusi miniszterelnök vette át pénteken az államfői tisztséget Tunéziában miután Zin el-Abidin ben Ali – meg nem erősített hírek szerint – külföldre távozott.

Gannusi élő televíziós beszédben jelentette be, hogy az alkotmány 56. cikkével összhangban átvette a hatalmat.
Azt ígérte, hogy tiszteletben tartja az alkotmányt, a politikai pártokkal és a civil szervezetekkel egyeztetve politikai, gazdasági és társadalmi reformokat hajt végre, valamint helyreállítja a stabilitást az országban. A 69 éves politikus egyúttal egységre és hazafiasságuk bizonyítására szólította fel honfitársait.

Ezrekre lőttekTunéziában 2

Az Egyesült Államok jelezte, hogy megkülönböztetett figyelemmel követi az eseményeket. Mike Hammer, a Fehér Ház szóvivője pedig közleményt adott ki, és ebben az emberi jogok tiszteletben tartására szólították fel a tunéziai hatóságokat.

Kecskés Tibor tunéziai magyar nagykövet a történtek kapcsán elmondta: nem tud arról, hogy a tiltakozás közvetlenül módon érintett volna magyar állampolgárt. A tunéziai tüntetéssorozat kirobbanása óta egyébként tíznél kevesebb állampolgár fordult a követséghez az ország különböző tájairól: a turisták tájékozódtak, és egyben megadták elérhetőségüket elérhetőségét. Senki sem volt eddig veszélyeztetve.
Ezrekre lőttekTunéziában 2

Azonban több ország, köztük Nagy-Britannia és az Egyesült Államok azt tanácsolta állampolgárainak, hogy ne utazzanak Tunéziába, ami komoly csapás az ország gazdasága szempontjából kulcsfontosságú turistaiparra. A több nagy utazási irodát tömörítő Thomas Cook konszern bejelentette, hogy négyezer német, brit és ír turistát hoz ki Tunéziából, a TUI Travel pedig közölte, hogy repülőgépet küld azokért, akik el akarják hagyni az észak-afrikai országot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik