Nagyvilág

Palin: “vérváddal” illettek

Sarah Palin, a republikánus párt volt alelnökjelöltje, egykori alaszkai kormányzó szerdán kijelentette, hogy bírálói "vérváddal" illették, amikor felelőssé tették a tucsoni mészárlásért, amelyben egy demokrata képviselő súlyosan megsebesült.

Palin, megtörve a merénylet utáni többnapos hallgatását, kijelentette, hogy a “szörnyű bűncselekmények” önmagukért beszélnek, s hogy azok az elkövetőkkel “kezdődnek és érnek véget”. A politikus asszony szerint az újságíróknak és a politológusoknak nem kellett volna alig néhány órával a merénylet után “vérvádat” kreálni, s ezzel épp azt a gyűlöletet és erőszakot felszítani, amelyet pedig állításuk szerint el kívántak ítélni.

Palin a Facebookre feltöltött, mintegy 8 perces beszédében ezzel azokra a vele kapcsolatban megfogalmazott vádakra reagált, amelyek szerint annak is szerepe lehetett a vérfürdőben, hogy tavaly ősszel, a rendkívüli kiélezett választási kampány idején az amerikai térképen célkeresztekkel jelölte azokat a demokrata irányítás alatt álló választókörzeteket, amelyeket a republikánusoknak a megítélése szerint el kellett hódítaniuk. Ilyen célkereszt került a szombaton fejbelőtt demokrata politikus, Gabrielle Giffords által képviselt arizonai 8-a kerületre is. pp

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

Palin, aki a 2012-es elnökválasztás egyik lehetséges republikánus jelöltje, s az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom egyik vezéralakja, beszédében a védekezésen túl egységre és megbékélésre hívta fel az amerikaiakat. A “vérvádra” vonatkozó utalása azonnal felhördülést keltett, mert a kifejezést évszázadokon át azzal a – hamis – antiszemita állítással kapcsolatban használták, miszerint a zsidók vallási szertartásaik során gyermekeket áldoztak fel.

A politikus szóhasználata ellen több zsidó szervezet is tiltakozott. A “vérvád” kifejezést egyébként az elmúlt napokban több jobboldali kommentátor, mások között a The Wall Street Journal is használta, mint kiderült, zsidó származású Gabrielle Giffords ellen intézett támadással, illetve azokkal az érvekkel kapcsolatban, hogy az erőszakcselekményhez köze lehetett egyes harcias politikai megnyilvánulásoknak.
A CBS által a minap elvégeztetett közvélemény-kutatás egyébként megállapította: az amerikaiak 57 százaléka nem hiszi azt, hogy a tucsoni lövöldözés a kiélezett politikai szóhasználat következménye lenne.

Az amerikai képviselőház tagjai szerdán emlékeztek meg a tucsoni mészárlás 6 halálos áldozatáról. Beszéde közben John Boehner házelnök többször is elérzékenyült.
A Központi Nyomozóiroda (FBI) ügynökei szerdán őrizetbe vettek egy férfit, aki fenyegető és obszcén üzeneteket hagyott Jim McDermott demokrata párti képviselő irodájának üzenetrögzítőjén. A 32 éves Turner Habermannt a kaliforniai Palm Springsben fogták el, szövetségi tisztségviselő fenyegetésének vádjával. Habermann korábban más hivatalos személyeket is megfenyegetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik