Nagyvilág

Még nem szabadul Hodorkovszkij

Mihail Hodorkovszkij orosz olajmágnás a felesége szerint még legalább két évet börtönben tölt.

Oroszország akkor leggazdagabb emberét, a legnagyobb olajtermelő vállalat, a ma már nem működő Yukos vezetőjét 2003-ban ítélték nyolc év börtönbüntetésre adócsalás és sikkasztás vádjával. Jövőre szabadulhatna, de az orosz hatóságok újabb eljárást indítottak ellene, az ügyészség azzal vádolja, hogy 27 milliárd dollár értékű olajat lopott el a Yukos leányvállalataitól hamis árazással, és ezért hat év börtön kiszabását kéri rá. Az ügyben eljáró bíróság hétfőn ismerteti az ítéletet.

Hodorkovszkij szerint a vádak hamisak, az eljárás politikai indíttatású, s az a célja, hogy a néhai milliárdost továbbra is börtönben tartsa. Az ítéletről sokan állítják, hogy nem bíróságon, hanem a Kremlben, a hatalom csúcsain fog megszületni, s jelzi majd, hogy Dmitrij Medvegyev elnök kész-e hozzájárulni egy olyan ember szabadulásához, akit számos megfigyelő szerint mentora, Vlagyimir Putyin akarata juttatott rács mögé.

“Biztos, hogy a férjem 2012-ig börtönben marad. És ki tudja, mi történik azután? Senki” – nyilatkozta Inna Hodorkovszkaja a Sznob című orosz magazin internetes kiadásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik