Nagyvilág

Megvan a Katona Magdáról szóló videó

Az Emrooz TV tulajdonosa lapunk megkeresésére rendelkezésünkre bocsátotta azt a videofelvételt, amelyen állításuk szerint Katona Magda éppen kenőpénzt fogad el az afgán választási eredmények manipulálására. A nő továbbra is állítja, hogy a felvételen nem ő szerepel, a készítők csupán eljátszatták valakivel a jelenetet. Szerinte a filmen látható hölgy ráadásul nem pénzt kap, hanem ő vásárol. Hamis választási igazolványt vesz meg valakitől, hogy annak segítségével a hatóságoknál bejelentse a csalással kapcsolatos panaszt.

Lapunk telefonos interjút készített Najibullah Kabuli afgán választási képviselőjelölttel, az Emrooz TV tulajdonosával, aki a Katona Magdáról készült videót dokumentumfilmként jellemezte. Száz százalékig biztos vagyok benne, hogy a film hiteles és valóban ő látható benne – mondta. Najibullah Kabuli nem tudja pontosan, hogy Katona Magda mekkora összeget kapott az őt megvesztegető személytől, de elmondása szerint sok pénzzel távozhatott Afganisztánból, minthogy más külföldiek is hasonlóan kaptak pénzeket. Najibullah Kabuli azt állítja, hogy a dokumentumfilmet az egyik képviselőjelölt munkatársa vette fel a választások alatt. Lapunknak elmondta: ismeri Katona Magdát, egyszer találkozott vele, a választások alkalmával Kabulban. Úgy tudja, hogy egy nemzetközi alapítvány figyelőjeként érkezett az afgán fővárosba a választásokat felügyelni. Lapunk kérésére az Emrooz TV rendelkezésünkre bocsátotta a szóban forgó videofelvételt.

Katona Magda lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy a videó rossz minőségű és töredezett, értelmetlen, logikátlan, egymáshoz nem illeszkedő mondatfoszlányokat tartalmaz. A foszlányokhoz tartozó fiatal női hang tartozik, iráni perzsát beszél, az egyik húsz év körüli, a másik harmincöt körüli –kommentálta a videót Katona Magda. „Én afgán darit beszélek, akcentus nélkül, anyanyelvemként némi tadzsik színezettel. A filmen látható nő alacsony termetű, testes, zömök. Én 178 centi magas és 56 kiló vagyok” – hívja fel a figyelmet a különbségekre. A felvételen látható nő tömzsi ujjaival elvesz egy darab papírt (nem látszik, hogy pénz-e, nem számolja meg), majd azt mondja, hogy továbbítja az illetékeseknek és úgy tűnik, hogy ő ígéri, hogy a hiányzó hatezer éjfélre meglesz.

Katona Magda szerint a szöveg csak akkor logikus, ha hamisított választói igazolványt vesz valaki éppen. Átveszi, megígéri, hogy továbbítja a csalással kapcsolatos panaszt, de csak kétezer (nem dollár, afgáni) van nála, a hiányzó hatezerrel ő tartozik, ami ígérete szerint éjfélre meglesz. A felvétel alapján sejthető, hogy a hamis igazolványt vásárló nő nem fogja elárulni, hogy kitől vette az okmányt, az eladó megbízhat benne. „Azért játszatták el a hamisigazolvány-vásárlást, mert köztudott volt, hogy én szereztem pakisztáni és iráni gyártmányokat is, és ezt Najibullah Kabulinak is meséltem a parkban a kampánygyűlésen, ez kampánytéma volt” – magyarázta az esetet Katona Magda. Csak azt nem tudta Kabuli, hogy nem személyesen vásároltam a hamis igazolványokat, hanem szerezték nekem – tette hozzá.

Katona Magda szerint Najibullah Kabuli nem véletlenül indított ellene lejárató hadjáratot. Szeptember 18-án, a választások napján ugyanis durva atrocitás ért megfigyelői munkám során – mondta. Kelet-Kabulban jártam sorra a választási központokat, amikor a Lami Shahid Líceum elé érvén autóm majdnem összeütközött két terepjáróval, akik nyolc férfit szállítottak, közülük hatan AK-47-es gépkarabélyokkal és talkie-walkiekkal voltak felszerelve. Amire kikászálódtam a kocsiból, az öt fegyveres a tilalom ellenére bemasírozott a helységbe, parancsnokuk megvetően végigmért, majd utasította a kinn álló afgán rendőröket, ezt jól motozzátok meg. Tiltakozásom ellenére betuszkoltak egy fülkébe, ahol két nő nekem esett, levetkőztettek, a hajamban turkáltak. Amire kiszabadultam, már feltehetően megtörtént az urnapakolás.
Katona Magda, az Afganisztánért Alapítvány képviseletében és Najibullah Kabuli képviselőjelölt, az Emrooz TV tulajdonosa a Bustan-i Kabul parkban

Katona Magda, az Afganisztánért Alapítvány képviseletében és Najibullah Kabuli képviselőjelölt, az Emrooz TV tulajdonosa a Bustan-i Kabul parkban

Kócosan és megalázottan egyenest a Választási Panaszbizottsághoz hajtattam, ahol Betsy Weltsh bírónőnél tettem meg írásban a bejelentésemet, leírván azt is, hogy a szavazóhelyiséget megszálló privát milicistákban felismertem Najibullah Kabuli képviselőjelölt, az Emrooz Tv tulajdonosának testőreit – magyarázza Katona Magda. A panasznyomtatványon fel kellett tüntetnem adataimat, ahol természetesen szerepelt, hogy melyik megfigyelői entitás képviselője vagyok. Ilyenkor az az eljárás, hogy a Panaszbizottság eljuttatja az érintettnek saját nyomtatványán, hivatalos megkeresés kíséretében az anyagot, hogy válaszoljon, előadhatja védekezését.

Katona Magda szerint az Emrooz TV tulajdonosa Najibullah Kabuli egy iskolázatlan kereskedő, aki a betűvetéssel is hadilábon áll. Nyilván a Választási Panaszbizottság okmányait úgy azonosította, hogy én az Afganisztánért Alapítvány delegáltjaként a Panaszbizottság nevében, dolgozójaként jártam el ellene. Pályafutását koldusszegény fővárosi tadzsik proligyerekként a Najibullah-rezsim titkosszolgálatánál kezdte, mint verőlegény. Beceneve hírhedt vallató módszeréről körmös Najib volt. Később megtagadta múltját, választási életrajzában már az szerepel, hogy mint mudzsáhidot, bebörtönözték a kommunisták. Nem sokkal később Iránba járt kereskedni, és rövid idő alatt mesés vagyonra tett szert. A rossz nyelvek szerint a kábítószerből, és a rossz nyelvek szerint emiatt gyűlt meg a baja az iráni hatóságokkal, mert kiutasították az országból. Ekkor magántévéje az Emrooz TV kígyót-békát fújt a szomszéd országra, mígnem az iráni hatóságok elérték, hogy az Emrooz TV-t bezárják rágalmazásért, a választások alatt nem is működött. Pár nappal az inkriminált felvétel közlése előtt engedték működését. Katona Magda beszámolója szerint az Emrooz TV újraindulásának valamiféle feltétele lehetett a róla levetített lejárató film.

Najibullah Kabuli lapunknak nyilatkozva a fentieket teljes hazugságnak tartja, állítása szerint a magyar választási megfigyelőt semmilyen atrocitás nem érte sem tőle, sem az embereitől. Egyértelmű, hogy Katona Magda ezzel a történettel akarja elterelni a figyelmet a megvesztegetéséről – nyilatkozta lapunknak.

Olvasói sztorik