Nagyvilág

Hagyni fogják a koreai háborút?

Az észak-koreai incidens után meg fog indulni a diplomácia Peking felé, hogy valahogy fogja vissza Phenjant, de az is elképzelhető, hogy hagynak egy kemény dél-koreai katonai fellépést Észak-Koreával szemben abban a reményben, hogy annak következtében, ha nem is nyugatbarát, de enyhébb vezetés jön létre.

A konfliktus végkimenetele az lesz, hogy a világ elkezd konzultálni Pekinggel, Kínának ugyanis rendkívül kínos ez az észak-koreai vezetés – nyilatkozta Nógrádi György kül- és biztonságpolitikai szakértő lapunknak. Kína folyamatosan próbál fellépni a jelenlegi helyzettel szemben, az észak-koreai vezetés ráadásul egyedül Pekingnek mutatta be a következő első számú vezetőt. Kínai illetékesek azt fogalmazták meg, hogy számukra egy olyan ország kell, amely egy szürke zóna, ütközőzóna a két állam között, az amerikai és kínai érdekszféra határán – számolt be Nógrádi György Kínában folytatott tárgyalásain szerzett tapasztalatairól.

Észak-Korea a világtól hermetikusan elzárt, nem megbízható nyugati adatok szerint mintegy 200 ezer ember van börtönben politikai okok miatt, és nyilvános a kivégzés, sokszor egész családok kivégzése – emlékeztetett a szakértő az országban uralkodó viszonyokra. Ha itt egyszer rendszerváltás lesz, az rendkívül véres módon fog lezajlani, mert ez a rendszer hasonló az egykori kambodzsai diktatúrához – tette hozzá.
Válságtanácskozáson a dél-koreai vezetés (fotó: MTI/EPA)

Válságtanácskozáson a dél-koreai vezetés, balról Kim Hwang-sik dél-koreai kormányfő. Képgaléria! (fotó: MTI/EPA)

Észak-Korea számára „minél rosszabb, annál jobb”, a térségben rajta kívül senki nem akarja a háborút. Nógrádi szerint meg fog indulni a diplomácia Peking felé, hogy valahogy fogja vissza Észak-Koreát, vagy hagyják, hogy kemény katonai fellépés legyen Észak-Koreával szemben abban a reményben, hogy ha nem is nyugatbarát, de enyhébb vezetés lesz, amely elfogadhatóbb a nyugat számára. Kim Ir Szen óta a harmadik generációs észak-koreai vezetés van hatalmon, egyre alkalmatlanabb személyekkel – tette hozzá.

A további kísérleti atomrobbantásokkal kapcsolatban Nógrádi György úgy fogalmazott: bármire lehet számítani, mert a koreai atomprogram készen van. Különböző rakétáik is vannak, korábbi szovjet és kínai rakéták, amelyeket korszerűsítettek és bármikor képesek csapást mérni.

Az észak-koreai hadseregben jelenleg 1,19 millió katona teljesít aktív szolgálatot, és 7,7 milliós tartalékos haderő áll rendelkezésre. A 23,4 milliós népességű Észak-Koreában a világon az egyik legmagasabb az egy főre jutó katonák száma. Ezzel szemben Dél-Korea aktív hadserege 655 ezer főt számlál, és 3 millió tartalékos katonájuk van. Ezt erősíti továbbá az ország déli részében állomásozó 28 ezer amerikai katona.
Észak-Korea a világ egyik legszegényebb állama, atomfegyvert azért gyártanak, mert olcsó, jól eladható és a létet jelenti. A két Korea között 1953 óta nincs béke, csak fegyverszünet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik