Nagyvilág

Csáky eredményeket vár Dunaszerdahelytől

A dunaszerdahelyi tüntetés főszervezője, az MKP elnöke azt reméli, a demonstráció hatására az EBESZ főbiztosa felülvizsgálja korábbi álláspontját. Csáky Pál szerint a bírságolás elhalasztása is a magyarok nyomásgyakorlásának köszönhető.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke az FN.hu-nak Dunaszerdahelyen elmondta: véleménye szerint a nyomásnak köszönhető, hogy Szlovákia könnyített a nyelvtörvény tekintetében. Elvileg ugyanis már szeptember elsejétől bírságolhattak volna, ám két hónap haladékot adtak.

CSáky Pál (Fotó: MTI)

CSáky Pál (Fotó: MTI)

A pártelnök lapunknak elmondta, azt reméli a dunaszerdahelyi tüntetéstől, hogy az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa felülvizsgálja korábbi álláspontját. Knut Vollebaek ugyanis a szlovákok szerint azt a véleményt fogalmazta meg, hogy Szlovákia a nyelvtörvénnyel nem sértett nemzetközi normákat. (Az FN.hu diplomáciai forrásokból ezzel szemben korábban úgy értesült, hogy a főbiztos álláspontja ennél valójában jóval árnyaltabb – a szerk.)

Szlovákia budapesti nagykövetének kijelentéseivel kapcsolatban pedig Csáky Pál úgy fogalmazott, hogy Peter Weiss csak mondja a “nacionalista butaságait”.

(A nyelvtörvény elleni keddi tüntetésekről részleteket itt olvashat!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik