Nagyvilág

Titkos végrendeletetet hagyott Rózsa Flores

Santa Cruz katonai védelmének megszervezésére utazott Bolíviába Rózsa Flores Eduardo, akit április 16-án lőttek agyon a helyi rendőrök. A bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú férfi erről egy tavaly rögzített interjúban utazásának valódi céjáról beszélt.

A Kepes András által még Magyarországon készített interjúban Rózsa Flores Eduardo azt mondta: szülőhelyéről, Santa Cruzból kérték fel, hogy segítsen megszervezni az országrész védelmét, mert “kezdett olyan helyzet kialakulni az országban, hogy félő volt, erőszakos cselekményekre kerülhet sor”. Elmondása szerint az őt megkeresők célja az, hogy politikai eszközökkel, “de erőt felmutatva” elérjék Santa Cruz függetlenségének kikiáltását. “Nem nagyon kellett győzködjenek” – jegyezte meg, hozzátéve: nem tervezik, hogy támadást indítanak a kormányzati központ, La Plaz ellen, csak a védekezésre gondolnak. “Nem arról van szó, hogy elmegyek a bolíviai dzsungelbe, és Che Guevarát játszom” – hangsúlyozta.

Rózsa Flores Eduardo az MTV által kedden sugárzott utolsó interjújában szólt arról is, hogy a hadsereg megszervezéséhez és a fegyverek beszerzéséhez szükséges pénz rendelkezésére áll azoknak, akik felkérték őt. Hozzátette: a fegyvereket – külföldről vagy helyben – nem legális csatornákon keresztül fogják beszerezni azok, akiknek ez lesz a dolguk. Kepes András kérdésére válaszolva elismerte, hogy a bolíviai központi kormány valószínűleg tud róla. A beszélgetésből kiderült: a férfi bízott abban, hogy nem tudják elfogni. Elmondta azt is, hogy megbízói csempészik majd át Brazíliából, valahol az őserdőben.

Rózsa Flores Eduardo beszélt arról is, hogy jelezte a felkérőknek: nincsenek feltételei. “Zsoldos sose voltam, sose leszek” – hangsúlyozta, és tagadta, hogy katona volna. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem fél a haláltól, mert ha a szülőföldjén történik vele valami, akkor az így volt “megírva”, és a szülőhazája a legjobb hely a halálra. A bolíviai rendőrök április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában lőtték le Rózsa Flores Eduardót, a Romániából, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A bolíviai hatóságok szerint egy “terrorista csoportot” számoltak fel, amely mások mellett Evo Morales elnök életére tört. Rózsa Flores Eduardót másnap eltemették Santa Cruzban. A rendőrség egy másik magyar és egy bolíviai-horvát állampolgárt őrizetbe vett.


A Különös történetek című műsor szerkesztője, Kepes András korábban az MTI-nek azt mondta, hogy a beszélgetés gyakorlatilag végrendeletnek készült. „Ez egy titkos felvétel volt, operatőr sem volt bent, csak mi ketten és egy kamera. Eduardo megkért, hogy erről a felvételről ne beszéljek senkinek, és a lelkemre kötötte, hogy ne hozzam nyilvánosságra, amíg ő esetleg visszajöhet, illetve abban az esetben, ha nem térne vissza, azt teszek a kazettával, amit akarok” – mondta Kepes András. “Szerette volna, ha kimegyek forgatni, de mondtam, hogy ez nem az én műfajom, bár forgattam már vele a délszláv háborúban a kilencvenes évek elején, az azonban egy más helyzet volt. Én a kamaszkoromat Dél-Amerikában töltöttem, ez volt az egyik közös kapocs köztünk. Azt mondta, egyetlen emberben bízik meg: bennem, és nekem mondja el gyakorlatilag a végrendeletét, hogy miért is ment oda, és mit gondol a bolíviai helyzetről” – mondta Kepes. Kepes András három dokumentumfilmet forgatott Rózsa Flores Eduardo életéről, a legutóbbit tavaly októberben mutatták be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik