Nagyvilág

Valódi függetlenséget akar Koszovó

Az EU koszovói missziója ellen még hivatalba lépése előtt heves tüntetések kezdődtek Pristinában. A demonstrációk egyik vezetője, Albin Kurti a FigyelőNetnek elmondta: az EULEX elfogadhatatlan számukra, mivel mentességet élvez a helyi törvények alól, ráadásul működése során Koszovóra nem független államként, hanem mint bizonytalan státuszú területként tekint.

Mi a véleménye az EULEX-ről, az Európai Unió igazságügyi és rendőri missziójáról? A koszovóiak örülnek az európai missziónak?

Az Önrendelkezés Mozgalom (Levizja VETEVENDOSJE!) elvileg nem ellenzi a nemzetközi jelenlétet Koszovóban. Amit viszont ellenez, az az UNMIK (a koszovói ENSZ-misszió) mindenre kiterjedő autoritása, mely az elmúlt tíz évben állt fenn, valamint a következő nemzetközi misszió, az EULEX hasonló végrehajtó hatalma. Minden ilyen típusú nemzetközi küldetést tanácsadói szintre kell korlátozni, de ne kormányozzon bennünket. Orvosokra és tanárokra van szükségünk, nem rendőrökre és ügyészekre.

Gondolja, hogy ennek ellenére mégis működőképes lesz Koszovóban?

Úgy látom, az EULEX nem lesz képes Koszovóban dolgozni – főként, mivel nem azért lesz itt, hogy Koszovóért dolgozzon. Úgy gondolom, a nép felismeri az igazságtalanságot. Az EULEX nem elszámoltatható, sőt mentességet élvez azok alól a törvények alól, amelyeket ránk hivatott alkalmazni. A nemrég Pristinában lezajlott tüntetések (november 19-én és december másodikán), amelyeken összesen hetvenezer ember vett részt s tiltakozott az EULEX mandátuma ellen, bizonyítják e felismerést.

Albin Kurti, a Levizja VETEVENDOSJE! vezetője (Fotó: FN)

Albin Kurti, a Levizja VETEVENDOSJE! vezetője (Fotó: FN)

Hogyan látja Koszovó jövőjét? Biztosíthatja az EULEX a függetlenséget?

Az EULEX nem fogja biztosítani Koszovó függetlenségét. Nem is érdekelt ebben. Ha valakinek bármilyen kétsége is lenne ezzel kapcsolatban, ajánlom figyelmébe Ban Ki Mun ENSZ főtitkár legújabb, ún. “hat pontos” tervét a szervezet és Szerbia közötti kapcsolatokat illetően. A dokumentum egyértelművé teszi, hogy az EULEX működése Szerbiától függ, s alapja a Biztonsági Tanács 1244/1999-es határozata (mely Koszovót az akkori Jugoszláv Köztársaság részeként kezeli – a szerk.). Kimondja továbbá, hogy a misszió “semleges” lesz a terület “státusát” illetően. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy az EULEX Koszovó státusát rendezetlennek tekinti, s ennek következtében a területre nem, mint egy független államra, hanem mint Szerbia részére tekint.

És mit tesz ebben a helyzetben a koszovói lakosság?

Koszovó jövője nagymértékben attól függ, hogy a nép hogyan értelmezi a helyzetet, s hogyan értékeli saját befolyásolási képességét. A jelenlegi vezetésünk túlságosan passzív, korrupt és önérdekvezérelt, s nem fog ellenállni a fokozódó igazságtalanságnak, amelynek ki vagyunk szolgáltatva. A népen múlik, hogy fellépjen, s úgy gondolom, ezt meg is fogja tenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik