Nagyvilág

Séf kényezteti a kalózok foglyait

A Szomália környékén portyázó kalózhajók legénységei szépen gyarapodnak. Sokan közülük már villákat építenek és luxusautóval furikáznak a parton. A váltságdíjakból származó magas bevétel érdekében pedig séfeket bérelnek fel, akik az előkelő foglyok számára elkészítik az általuk megszokott nyugati ételeket.

Az országban, ahol a legtöbb állami intézmény romokban hever, a kalózokat szinte hősként tisztelik a nyomorúságos körülmények között élő helyi lakosok – írja a CNN. A bűnözők a súlyos összegeket ugyanis náluk költik el. „A kalózoknak szüksége van ránk, mi pedig belőlük élünk” – mondta Sahra Sheik Dahir, aki a szomáliai Haradherében dolgozik egy kisbolt tulajdonosaként. Haradhere partjaitól nem messze foglaltak el a kalózok egy szaúd-arábiai tankerhajót, mely százmillió dollár értékben szállított kőolajat.

Kaotikus állapotok

A kelet-afrikai ország partjain több hasonló település szolgál rejtekhelyül a kalózoknak. Szomália déli részét radikális iszlám csoportok uralják. Mindennaposak a megkövezések és csonkítások, melyeket a bűnelkövetőkre alkalmaznak. Az elmúlt húsz évben az országnak nem volt központi kormánya, ennek következtében az ország a teljes káoszba süllyedt. A születéskor várható életkor 46 év, az újszülöttek negyede pedig nem éri meg az öt éves kort.

Az északi partokon azonban, ahol virágzik a kalózélet, az olyan településeken, mint Haradhere, Eyl, vagy Bossaso, a gazdaság gyarapodik. Csak ebben az évben a kalózkodásból származó bevételek elérték a 30 millió dollárt. A héten foglyul ejtett tankerhajó közeledtének a hírére az emberek a parton ünnepelve fogadták a kalózokat. Kis trafikokat állítottak fel, ahol a kalózok újra feltölthetik étel-, cigaretta és víz tartalékaikat.

A kalózoknak van hitele

Sahra Dahir elmondta, annyira biztosak abban, hogy a kalózok visszatérnek a tartalékaikat feltölteni, hogy a bűnözők hitelre vásárolhatnak náluk és majd akkor fizetik ki adósságaikat, mikor bezsebeltek egy komolyabb váltságdíjat. „Mindig fizetés nélkül viszik el az árut, amit mi bevezetünk az adósok könyvébe. Amikor pénzhez jutnak, mindig kifizetik az elmaradásukat” – mondta a haradherei boltos egy telefoninterjúban a Nemzetközi Hírügynökség kérdéseire válaszolva.

„A gyermekeinknek nem kell már az élelem miatt aggódniuk. Reggelente iszlám iskolába járnak, délután pedig focizni mennek. Végre boldogok” – mondta Sahra Dahir.

A kalózkodás fellendítette a gazdaságot

A nemzetközi felháborodás és katonai hajók járőrözése ellenére a kalózok egyre messzebb merészkednek zsákmányért és az eddigieknél is nagyobb váltságdíjakat követelnek a foglyokért és az áruért. Mindenesetre azokon a partszakaszokon, ahol évtizedek óta a szegénység és a nyomor volt az úr, most éttermek és internet kávézók nyílnak.

Nincs megbízható forrás a térségben garázdálkodó kalózok számáról, de az biztos, hogy ezrek választják ezt az utat a meggazdagodáshoz. Bár sok hajót elkapnak a járőrök, általában a kalózkodás biztos megélhetési forrásnak számít, és ebben nem igen akad versenytársa Szomáliának.

A NATO és az amerikai haditengerészet nem tud mindenhol ott lenni, ezért arra bíztatják a térségen áthaladó hajókat, hogy béreljenek saját biztonsági szolgálatot védelmükre. Hadihajók megakadályoztak már néhány túszejtést vagy rablást, de a rajtaütések egy hajó visszaszerzésére meglehetősen kockázatosak.

Séf eteti a foglyokat

A túszejtők általában jól bánnak a túszaikkal, a minél nagyobb váltságdíj érdekében. Még szakácsokat is felbérelnek, akik elkészítik a fogoly számára az általa megszokott ételeket, akár spagettit, vagy steaket is. Cigaretta és alkohol is mindig akad a fedélzeten, ha a fogva tartott szeretné levezetni a rabság feszültségeit.

Amikor a váltságdíj megérkezik, a pénz szó szerint az égből hullik. Általában helikopterről dobják a kalózhajó mellé vízhatlan táskákban. „Mindig a legénység legidősebb tagja megy a pénzért, mert ez meglehetősen veszélyes tevékenység” – mondta Aden Yusuf, egy kalóz Eyl mellől, a Nemzetközi Hírügynökségnek urh-rádión keresztül. A kalózok pénzszámológépet is tartanak a fedélzeten, hogy biztosak lehessenek benne, nem vágták át őket.

Minden fizetés készpénzben történik, mivel Szomália bukott államként nem rendelkezik bankrendszerrel. „Könnyű beszerezni ezeket a felszereléseket, mivel üzleti kapcsolataink vannak Dubaiban, Nairobiban és Dzsibutiban is. Mi elküldjük a pénzt, ők pedig elküldik, amire szükségünk van” – vázolta a helyzetet Aden Yusuf, hivatásos kalóz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik