Nagyvilág

Oroszország elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét

Oroszország elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét - közölte kedden Dmitrij Medvegyev orosz államfő, hozzátéve, hogy aláírta az erről szóló rendeletet.

Tévébeszédében az orosz államfő rámutatott: tekintetbe vették a dél-oszétiai és az abház nép akaratának kinyilvánítását, az ENSZ alapokmányában, valamint számos más nemzetközi egyezményben foglaltakat, s e szellemben aláírta a Grúziától elszakadt területek függetlenségének Oroszország általi elismerését rögzítő rendeleteket.

Egyben felszólította a többi államot a példa követésére, mivel ez az egyetlen mód az ottani emberek életének megóvására.

Első reagálásaikban határozottan elutasítják a nyugati országok és a legtekintélyesebb európai szervezetek Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének orosz elismerését.

Az Európai Bizottság szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az EU Grúzia területi egységéért száll síkra. A szóvivő szerint a két szakadár grúziai régió függetlenségének elismeréséről hozott moszkvai döntés kihathat az EU-orosz kapcsolatokra, és meghatározó jelentőségű lesz a szeptember elsejére Brüsszelbe tervezett rendkívüli EU-csúcstalálkozón.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik