Nagyvilág

Ficót bosszantja, hogy Pozsonyban nem elég szlávok

Robert Fico a pozsonyi szovjet emlékműnél méltatlankodott, hogy a szlovák média nem követi kellő figyelemmel az kormányfő látogatását, s hogy a pozsonyiak megfeledkeznek az emlékműről, ráadásul „a szláv összetartozás eszméjéről sem vesznek tudomást”.

Fico és Viktor Zubkov orosz kormányfő pénteken a Slavín nevű monumentális emlékműnél koszorúzott, miközben MiG vadászgépek húztak el fölöttük. Fico ugyanakkor örvendetesnek tartja, hogy Pozsonyban végre „gyökeret eresztett a szlovák szellemiség, s a város lakói nem csak önmagukat és egymást tanulták meg tisztelni, hanem a fővárosban élő nemzetiségi kisebbségeket is”. Otthonukká tették a várost és büszke bratislavaiak lettek belőlük, akiknek kötelességük megértéssel viseltetni a Szlovákia más régióiban élő emberek vágyai iránt, de legfőképpen kötelesek őket segíteni – fogalmazott.

A kormányfő köszönetet mondott az 1944-es fasisztaellenes Szlovák Nemzeti Felkelésben harcoló szlovák partizánoknak. Az elhangzottakért köszönetet mondó Zubkov kijelentette: sem a II. világháború revízióját, sem az elesettek emlékének bemocskolását nem fogjuk megengedni. A pénteken megjelent lapok észrevételezik, hogy Zubkov nem véletlenül választotta utolsó külföldi útjának célállomásává Pozsonyt.

A Slavín-emlékmű Pozsonyban

A Slavín-emlékmű Pozsonyban

Az SME szerint a felszabadulás kerek évfordulói elmúltak a Kreml képviselőjének jelenléte nélkül. Emlékeztet, milyen „óriási jelentőséget” tulajdonított Pozsony a Putyin-párt támogatásának, s hogy Moszkva milyen előkelő helyen tartja számon az orosz-szlovák kapcsolatokat.

A lap kiemeli: Fico nem ment el a NATO bukaresti csúcsértekezletére, helyette Csehországban a szociáldemokraták ünnepi lakomáját részesítette előnyben. „Zubkov azonban igen csak figyelmeztető apropó” volt, s noha az sem zárható ki, hogy Fico titkon gratulált az orosz kormányfőnek, amiért Ukrajnát Bukarestben nem hívták meg a NATO-ba, „korántsem mellékes az a körülmény, hogy Ukrajna kimaradása ellenkezik Szlovákia érdekeivel”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik