Nagyvilág

Visszahívják Harry herceget Afganisztánból

A brit sajtó tudott a herceg afganisztáni jelenlétéről, de tartotta magát a kormány és a hadvezetés által kért hírzárlathoz. Harry afganisztáni bevetésének híre azonban a héten megjelent amerikai és német hírportálokon.

Harry, II. Erzsébet brit királynő unokája, aki a harmadik a trónutódlási sorrendben, a brit hadsereg kötelékében tíz hétig teljesített frontszolgálatot a déli Hilmend tartományban. Ám több mint két hónapig titokban tartott jelenléte kiszivárgott, ezért azonnali hatállyal visszahívják Afganisztánból – közölte pénteken a brit védelmi minisztérium. Harry herceg néhány héten belül egyébként is hazatért volna alakulatával együtt, a helyzet azonban “egyértelműen megváltozott” – áll a védelmi minisztérium indoklásában.

A herceg afganisztáni jelenlétéről szóló globális sajtótudósítások “hatással vannak” a frontszolgálatot teljesítők és Harry személyes biztonságára is – fogalmaz a közlemény. Az nem derült ki pontosan, hogy a herceget hova vezénylik át. Gordon Brown miniszterelnök szóvivőjének pénteki tájékoztatóján csak annyi hangzott el, hogy ez “tisztán hadműveleti ügy”.

2006-ban végzett a Királyi Katonai Akadémián (fotó: MTI)

2006-ban végzett a Királyi Katonai Akadémián (fotó: MTI)

A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap úgy tudja, hogy a herceg december 14-én repült Afganisztánba a brit hadsereg elit kommandós alakulata, az SAS tagjainak kíséretében. A lap szerint az udvari lovasság hadnagyaként szolgáló Harrynek “akár harminc tálib fegyveres” megölésében is része lehetett azzal, hogy előretolt hadszíntéri légiirányítóként “legalább három” légicsapást vezényelt. Harry titkos hívójele “Widow Six-Seven” volt; e hívójellel azonosította magát a légi műveletek irányítása során.

A herceg mindemellett járőrszolgálatot is ellátott; egysége és támaszpontja nem egyszer került ellenséges tűz alá. Volt olyan 24 óra, amikor alakulatát 29 támadás érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik