Nagyvilág

Bulgária Putyin mellé állt gázügyben

Az EU-tag Bulgária első embere, az olasz Eni olajcég vezetője és Putyin orosz elnök együtt győzködte a világot arról, hogy a pénteki orosz-bolgár egyezség nyomán megépülő Déli Áramlat gázvezeték nem a Nabucco riválisa. Putyin szerint már csak azért sem, mert az európai vezetők állandóan gázt kérnek Oroszországról.

A szófiai Sinatra bárban született meg a gázvezetékről szóló orosz-bolgár egyezség – írja a Moscow Times. A lap részletes tudósítása szerint a szórakozóhelyen Georgij Parvanov bolgár államfő, Putyin és a kíséretében lévő ismert orosz politikus-énekesek – Joszif Kobzon és Nikolaj Rasztorgujev – másfél óra alatt megalkudtak a részletekben, miközben az orosz államfő vizet ivott, bolgár vendéglátója pedig borozgatott.

Az alku

A Déli Áramlat gázvezeték bulgáriai részét egy fele-fele-arányban orosz és bolgár tulajdonban lévő társaság üzemelteti majd; a beruházás nagyobb részt a Gazprom, kisebb részt az olasz Eni oroszországi lelőhelyeiről szállít majd földgázt Bulgárián keresztül Európába. Éves kapacitása harmincmilliárd köbméter lesz, nagyjából ugyanannyi, mint a közös európai projektként épülő (vagy nem épülő) Nabuccoé.

A vezeték útjáról Bulgária területe után egyelőre nem döntöttek, de kiépítése legalább 10 milliárd euróba kerül.

Mellette vagy ellene?

Putyin és Parvanov szerint a Déli Áramlat erősíti a térség és egész Európa ellátásbiztonságát, nem pedig a Nabucco riválisaként épülő vezeték, amelynek célja, hogy Európa mégse tudja a lehető legtöbb országból beszerezni energiahordozó-szükségletét. Hasonlóan érvelt az olasz Eni cég első embere is: szerinte Európa gázkereslete hamarosan duplájára nő, így mindkét vezetéknek van létjogosultsága.

Putyin kérdése válaszolva elmondta: nem tart attól sem, hogy a Gazprom Bulgária határain túl ne találna együttműködő partnereket a vezetéképítésben. Senkit sem kell meggyőznünk, az európai országok állandóan gázt kérnek tőlünk, különösen ősszel és télen – közölte az orosz államfő.

Bulgária eddig csak veszített földrajzi elhelyezkedése miatt; most itt az ideje, hogy profitáljunk is belőle – közölte Georgij Parvanov államfő, aki szerint országa uniós tagállamként is nyugodtan együttműködhet Oroszországgal. A The Moscow Times elemzése szerint Putyin sem jár rosszul: kevés európai szövetségese közül az egyikkel tovább erősítette kapcsolatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik