Nagyvilág

Markó: az erdélyi magyarság bizonyította az önállóságát

A romániai magyarság képes volt önállóságát bizonyítania a november 25-i európai parlamenti választásokon, noha sokan próbáltak tenni ez ellen, például a Fidesz vagy bizonyos magyarországi testvértelepülések, cégek és televíziók avatkoztak be a kampányba - fejtette ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A szervezet “miniparlamentjének” is nevezett Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén Markó Béla kifejtette: páratlanul nehéz kampány volt, amelyben a szövetségnek “nem falusi, hanem bajnok csapatokat” kellett legyőznie. Konkrétan is utalt a Fideszre és Orbán Viktor személyére, aki Tőkés mellett kampányolt Erdélyben. Megemlített bizonyos magyarországi önkormányzati pénzeket, és emlékeztetett arra, hogy a budapesti Hírtelevízió a választás napján folyamatosan az RMDSZ ellen kampányolt.

Hosszan kitért arra, hogy a romániai magyarság aktív részvételének köszönhetően az RMDSZ két képviselőt juttathat be az Európai Parlamentbe. Arról is beszélt, mennyire megosztotta a magyar közösséget a szövetséggel szemben független jelöltként induló Tőkés László.


Levonják a tanulságokat

Ezzel összefüggésben mondta, hogy az RMDSZ meglehetősen rossz eredményeket ért el Székelyföld számos pontján, s ebből – mint fogalmazott – mindenütt le kell vonni a tanulságokat. Ha szükséges, az adott helyi szervezeteknél tisztújítást kell végrehajtani.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az erdélyi magyarságnak “egy hangon” kell szólnia Bukarestben, Budapesten és Brüsszelben egyaránt. “A kétnyelvű magyarság ellehetetleníti helyzetünket” – szögezte le, hangsúlyozva, hogy ez esetben könnyen érvényesülhet a román politikai erők részéről az “oszd meg és uralkodj” elve. Ezzel kapcsolatban tett említést arról, hogy Tőkés Lászlót a napokban fogadta Traian Basescu román államfő.


Tőkés mögött ott volt a Fidesz

Kelemen Hunor, a szövetség ügyvezető elnöke győzelemnek könyvelte el a választási eredményeket. Tőkésről azt mondta, hogy mögötte állt a református egyház egy része, akárcsak “egy magyarországi párt”. Emlékeztetett, hogy bejegyzés előtt áll a Magyar Polgári Párt, amely – mint Kelemen Hunor mondta – a Cotroceni-palotából (a román államfői hivatalból) fogja kapni a parancsokat.

Frunda György, aki az RMDSZ listavezetője volt (s aki átadta brüsszeli mandátumát Winkler Gyulának) felhívta a figyelmet a választási eredmények kedvezőtlen oldalára is. Megemlítette például, hogy ha a románok csupán hat százalékkal magasabb arányban járultak volna az urnákhoz, sem az RMDSZ, sem Tőkés nem jutott volna be az Európai Parlamentbe. Ő is úgy látta: Basescu államfő mindent megtett, hogy az RMDSZ ne szerepeljen sikeresen a választásokon. Frunda bizonyítékok alapján tudni vélte, hogy Basescu Tőkést támogatta, aki ennek köszönhetően a Kárpátokon túli térségben 18 ezer szavazatot kapott, szemben az RMDSZ-szel, amely fele ennyit szerzett ugyanott.

Éles támadások érték Toró T. Tibort, aki – mint mondták – RMDSZ-es parlamenti képviselőként Tőkés mellett kampányolt. Sokan javasolták, hogy a szövetség vonja meg tőle a politikai bizalmat, erre azonban nem került sor időhiány miatt.

Az SZKT megválasztotta új elnökét Bíró Rozália nagyváradi alpolgármester személyében, aki Frunda Györgytől vette át ezt a posztot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik