Nagyvilág

Az Egyesült Államok kivonja a Szürke Farkasokat Irakból

Közel ötezer emberrel csökkentik az Irakot megszálló amerikai kontingenst december közepéig - közölte szombaton az egységek szóvivője.

Gregory Smith ellentengernagy bagdadi sajtókonferenciáján kijelentette, “a jelenlegi helyzet lehetővé teszi az első egység, a Szürke Farkasok Dandárja kivonását, amely november 27-éig elkezdődik”. A dandárt 14 hónappal ezelőtt vezényelték az egyik legveszélyesebb iraki tartományba, Dijálába, az országból való távozásuk december közepén ér véget.

Az amerikai hadsereg, a parancsnokság szombaton közzétett adatai szerint, jelenleg 164 ezer katonát állomásoztat Irakban. Februárban közel 38.500-an érkeztek erősítésként, hogy részt vegyenek a Bagdad biztonságossá tételére indított nagyszabású hadműveletben.

“A csapatoknak a váltás nélküli átcsoportosítása az iraki biztonsági helyzet általános javulását, valamint az iraki biztonsági erők képességeinek erősödését jelenti” – jelentette ki Smith, hozzátéve, hogy ha a körülmények megengedik, nyolc hónapon belül további öt amerikai dandár hagyja el Irakot.

David Petraeus tábornok, az Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka szeptemberi kongresszusi meghallgatása során ilyen értelmű csapatkivonási tervet javasolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik