Nagyvilág

Merényletekre készültek Németországban

Letartóztattak Németországban három személyt, akik a gyanú szerint terrorcselekmények elkövetésére készültek, és egy „iszlám hátterű terrorszervezethez tartoztak – jelentették be szerdán a német hatóságok.

Az SWR (Südwestrundfunk) rádióállomás értesülése szerint a kedd este, különböző szövetségi tartományokban őrizetbe vett gyanúsítottak – akik közül ketten német állampolgárok, egy pedig pakisztáni – a frankfurti repülőtér és a ramsteini amerikai támaszpont ellen terveltek ki támadást. A merénylettervek állítólag előrehaladott állapotban voltak, amit megerősített Franz Josef Jung védelmi miniszter az ARD televíziónak nyilatkozva.


Az illetők értenek a vegyi anyagokhoz, és gépkocsikba rejtett pokolgépekkel akartak merényleteket elkövetni – közölték biztonsági források, amelyek hozzátették, hogy a nyomozás már az év eleje folyt az illetők ellen. A német főügyészség közleménye szerint a letartóztatottak egy iszlám hátterű terrorszervezethez tartoztak.


Monika Harms szövetségi főügyész és Jörg Ziercke, a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) elnöke megerősítették, hogy három, egyértelműen iszlám hátterű gyanúsítottról – két német és egy török állampolgárról – van szó, akik ellen időközben már letartóztatási parancsot adtak ki. A szóban forgó személyek a gyanú szerint a Dzsihád Unió elnevezésű terrorszervezethez, illetve annak német sejtjéhez tartoznak.


Egyértelműen nem erősítették meg azokat a korábbi értesüléseket, hogy a tervezett terrortámadások elsődleges célpontja a frankfurti repülőtér és a ramsteini amerikai katonai támaszpont lett volna.

Feltételezések szerint a letartóztatott személyek főleg amerikai katonai és polgári létesítmények, továbbá repülőterek ellen támadások sorozatát tervezték, amelyek számos polgári áldozatot követelhettek volna. Az iszlám hátterű, az Egyesült Államokkal szembeni gyűlölet által motivált merényletek előkészítése a hatóságok tudomása szerint a tavalyi év vége óta folyt, a gyanúsítottak már akkor amerikai katonai létesítményeket “térképeztek fel”, de a bűnüldöző szervek szinte kezdettől fogva több száz fős kontingenssel követték nyomon a gyanúsítottakat, s ellenőrizték minden lépésüket. A lakosság – mint fogalmaztak – egy pillanatra sem volt veszélyben.


Az őrizetbe vétel előtt a szövetségi, illetve helyi hatóságok több tartományban mintegy harminc olyan létesítményt és épületet átkutattak, amelyeket az őrizetbe vett személyek a tervezett merényletek előkészítése során használtak.

Több helyütt – így elsősorban egy saar-vidéki hétvégi házban – nagy mennyiségű robbanóanyagra, gyújtószerkezetekre és vegyi anyagokra bukkantak. Mindennek nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy a terrorista tevékenységgel gyanúsított személyek leginkább gépkocsikba rejtett pokolgépekkel akarták a merényleteket elkövetni, és a madridi, illetve a londoni terrortámadások során bekövetkezett – összességében több száz halálos áldozatot követelő – pusztításoknál nagyobb, akár mintegy 550 kilogramm TNT robbanásának megfelelő pusztítást okozhattak volna.


Wolfgang Schauble belügyminiszter az eddiginél is nagyobb éberségre szólította fel a hatóságokat. Úgy vélte, hogy az ország terrorfenyegetettsége nemcsak Afganisztánban, hanem belföldön is egyre erősebb.

Figyelmeztetett arra, hogy a gyanúsítottak “rendkívül konspiratív módon, hatalmas energiával és a legkorszerűbb technikai eszközökkel” végezték az előkészületeket. Hangsúlyozta azt is, hogy a biztonsági intézkedések további szigorítására van szükség, de az általa javasolt korábbi, sokat vitatott lépéseket ezúttal nem ismételte meg. Óvott ugyanakkor az iszlámellenességtől, s a kormány által a németországi iszlám szervezetekkel való párbeszéd mélyítésére szólított fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik