Nagyvilág

A szerb radikálisok háborúznának Koszovóért

A Szerb Radikális Párt (SRS) elnökhelyettese azt nyilatkozta szerdán a Vecernje Novosti belgrádi napilapnak, hogy „fennáll annak a veszélye, hogy ha egy országtól területet vesznek el, háborút indít”. A kijelentés Kostunica miniszterelnökségének századik napján külön hangsúlyt is kap.

A Beta szerb hírügynökség szerint Tomislav Nikolic – aki egyébként nem először tesz ilyen nyilatkozatot – ezúttal egy új elemre is hivatkozott. „Most egész Szerbiát kell megkérdezni erről, mivel Tadic elnök és Kostunica miniszterelnök is a radikálisok retorikáját használja” – mondta a radikálisok elnökhelyettese. Nicolic hozzátette: meg van győződve róla, hogy elég erősek a koszovói szeparatizmus letörésére, amennyiben Tadic köztársasági elnök nem marad túl sokáig a hadsereg főparancsnoka.

Nikolic szerint pártja, a legerősebb ellenzéki erő, fel fogja szólítani a kormányt, hogy szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat minden olyan állammal, amely esetleg elismerné Koszovó függetlenségét. Ezt az éppen századik napja regnáló Kostunica miniszterelnök néhány hete már kilátásba helyezte, igaz óvatosabb megfogalmazásban.

A radikális párt vezetője, Vojislav Seselj egyébként a hágai büntetőtörvényszék „vendége”, háborús bűnök vádjával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik