Nagyvilág

Kaczynski távozását követelik a koalícióért cserébe

Jaroslaw Kaczynski kormányfő távozását szabta feltételül a kormánykoalíció fennmaradásához Andrzej Lepper, a Samoobrona (Önvédelem) lengyel populista parasztpárt elnöke hétfőn. Az Önvédelem nélkül a kabinet elveszítené parlamenti többségét, és akár előrehozott választásokra is sor kerülhetne.

Parlamenti erőviszonyok

Jelenleg az Önvédelem 46, a Lengyel Családok Ligája (LPR)34, a Jog és Igazságosság (PiS) 203 mandátummal rendelkezik a lengyel törvényhozásban, a parlamenti többséghez minimum 231 képviselőre van szükség.

Lepper egy nappal az után nyilatkozott, hogy a párt országos vezetősége úgy határozott, visszahívja a kormányból az oda általa delegált két minisztert. A koalíciós kormány másik kisebb tagja, a nacionalista Lengyel Családok Ligája (LPR) szintén miniszterelnök-cserét szorgalmaz. A pártvezetés csütörtökön ül össze, hogy megtárgyalja a kérdést – közölte Roman Giertych LPR-elnök, hozzáfűzve, hogy szerinte Jaroslaw Kaczynski elvesztette a hitelét.

Nem érdekük a szakadás

A legerősebb kormánypártnak, a miniszterelnököt adó konzervatív Jog és Igazságosságnak (PiS) koalíciós társ nélkül nincs többsége a lengyel parlamentben, ezért a belpolitikai válság könnyen idő előtti választásokhoz vezethet Lengyelországban.

Ez azonban nem érdeke egyik kormánypártnak sem, mert a PiS támogatottsága fölmérések szerint megcsappant a legutóbbi, 2005-ös győztes választáson elért eredményhez képest, a két kisebb koalíciós partner pedig még abban sem lehet biztos, hogy bejutna-e egyáltalán a parlamentbe.


Meggyengült a koalíció


A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint, ha most lennének a választások, akkor a liberális ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) a szavazatok 35 százalékát szerezné meg, a jelenlegi kormánypárt, a Jog és Igazságosság a szavazatok 25 százalékára számíthatna, az Önvédelem és a Lengyel Családok Ligája által létrehozott pártszövetség (LiS) pedig csupán 14 százalékot érne el.

A válság közvetlen kiváltója az volt, hogy a miniszterelnök június 9-én korrupció gyanúja miatt felmentette Andrzej Leppert miniszterelnök-helyettesi és mezőgazdasági miniszteri posztjáról. A botrány ellenére akkor az Önvédelem két minisztere a kormánykoalícióban maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik