Nagyvilág

G8: hatvanmilliárd Afrikának

A be nem váltott ígéretek nyomasztó árnyéka elől menekülve, villámgyorsan hatvanmilliárd dolláros segélyről döntöttek Afrika számára a G8 csúcstalálkozó résztvevői.

A legfontosabb döntések


• 2009-ig kidolgozzák elképzelésiket arról, hogy mi fogja átvenni 2012 után a kiotói egyezmény szerepét.

• A klímaváltozás elleni harcot az ENSZ fogja irányítani.

• Egy nem kötelező jellegű megállapodás részeként a részt-vevők erkölcsi köte-lezettséget vállaltak a széndioxid-kibocsátás ötven százalékos csökken-tésére 2012-ig.

• Jóváhagytak hatvanmilliárd dollárnyi segélyt az afrikai államokat sújtó járványok, mindenekelőtt az AIDS, a malária és a tuberkulózis leküzdésére.


G8: hatvanmilliárd Afrikának 1

G8: hatvanmilliárd Afrikának 2

Az afrikai országok megsegítésére tett ígéretekkel, illetve a “legfejlettebb” fejlődő országokkal – Kínával, Indiával, Brazíliával, Mexikóval és a Dél-Afrikai Köztársasággal – való állandó párbeszéd folyamatának beindításával fejeződtek be a hivatalos tárgyalások pénteken Heiligendammban a G8-csoport csúcsértekezletén.

A legfejlettebb ipari államokból ás Oroszországból álló nyolcak háromnapos csúcskonferenciájának zárónapján, kora délelőtt nagy ijedelmet okozott az amerikai elnök rosszulléte. George Bush reggel még Nicolas Sarkozy francia elnökkel folytatott külön megbeszélést, s azt követően hirtelen gyomorbántalmakra panaszkodott. Az elnök néhány órát pihent, s csak a tárgyalások záró szakaszába kapcsolódott be ismét. Az orvosok a rosszullét pontos okát nem közölték.

A nyolcak vezetői – Bush kivételével – délelőtt Hoszni Mubarak egyiptomi, Abdoulaye Wade szenegáli, Abdel-Azíz Buteflika algériai, Thabo Mbeki dél-afrikai, Umaru Yar,Adua nigériai és John Kufuor ghánai elnökkel ültek tárgyalóasztal mellé. A meghívottak körét azok az államok alkották, amelyek a G8 szerint a legnagyobb befolyással rendelkeznek a kontinensen, s a legtöbbet jutottak előre a reformok útján.

A felét az USA állja

A várakozásoknak megfelelően a nyolcak a meghívott afrikai országok vezetői előtt megerősítették a két évvel ezelőtt a skóciai Gleneaglesben tett ígéretet, konkrétan azt, hogy 2010-ig megkétszerezik, azaz 50 milliárd dollárra emelik az afrikai országoknak nyújtandó fejlesztési segélyt. Ezen túlmenően 60 milliárd dollárt hagytak jóvá az afrikai államokat sújtó járványok, mindenekelőtt az AIDS, a malária és a tuberkulózis leküzdésére. A 60 milliárdos összeg felét az Egyesült Államok fedezi, míg a másik felét a többi hét tagország.

A témát nemrég megpendítette a Világbank is, mely arra figyelmeztette a gazdag országokat, hogy nem tartják be Afrikának tett ígéreteiket, nem növelték támogatásukat, és nem nyitották meg piacaikat az afrikai termékek előtt. Az ígéretek ellenére szinte változatlan maradt az afrikai országok fejlesztési programjaihoz nyújtott támogatás mértéke. A világkereskedelem liberalizálásáról folyó tárgyalásokon tapasztalt nehézségek ugyancsak akadályozzák a gazdag országok piacának megnyitását az afrikai termékek előtt. A Világbank becslése szerint a 2005-ös 35,8 milliárd dollárról 35,1 milliárd dollárra csökkent 2006-ban a beáramló segélyek összege.

A nyolcak most stratégiai partnerséget ajánlottak az afrikai államoknak, az említett segélyek mellett támogatást ígérve a reformok felgyorsításához, a gazdaság korszerűsítéséhez, az oktatás javításához, s általánosságban a politikai helyzet stabilizálásához. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az említett célkitűzések megvalósítása érdekében az afrikai államok részéről is megfelelő erőfeszítésekre, illetve eltökéltségre van szükség.

A “heiligendammi folyamatnak”

Ezt követően a G8 csoport állam- és kormányfői mindenekelőtt a környezetvédelem kérdéseiről, illetve a klímaváltozás elleni közös erőfeszítésekről a meghívottak egy másik csoportjával a “legfejlettebb” fejlődő országok vezetőivel, így Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai, Luiz Ignacio Lula da Silva brazil és Felipe Calderón mexikói államfővel, valamint Manmohan Szingh indiai miniszterelnökkel folytattak eszmecserét. Thabo Mbeki dél-afrikai elnök ezen a találkozón is részt vett.

Angela Merkel kancellár, a G8 soros elnöke a találkozó kapcsán hangsúlyozta: a globalizáció kedvező irányú alakítása és bármilyen környezetvédelmi megállapodás csakis akkor lehet sikeres, ha ahhoz a szóban forgó államok – elsősorban Kína és India – is hozzájárulnak.A találkozón kötetlen eszmecsere zajlott, konkrét kötelezettségvállalás ugyanakkor nem hangzott el. A nyolcak és a “legfejlettebb” fejlődök egyetértettek ugyanakkor abban, hogy a jövőben rendszeres párbeszédet folytatnak, s nem csak az évente sorra kerülő G8-csúcstalálkozók keretében. A csúcs helyszínéről a most elindított párbeszédet “heiligendammi folyamatnak” keresztelték el.

A megvitatott témák többségéről az állam- és kormányfők külön nyilatkozatot fogadtak el. Abe Sindzo miniszterelnök bejelentette, hogy a nyolcak következő csúcstalálkozóját 2008. július 7. és 9. között Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón tartják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik