Nagyvilág

Sarkozy győzött

A kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelöltje, Nicolas Sarkozy a szavazatok 53,06 százalékát kapta a francia elnökválasztás második fordulójában vasárnap a belügyminisztérium végleges adatai szerint. Ellenfelére, a szocialista Segolene Royalra a választók 46,94 százaléka szavazott. A részvétel 83,97 százalékos volt.

A kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelöltje, Nicolas Sarkozy a szavazatok 53,06 százalékát kapta a francia elnökválasztás második fordulójában vasárnap a belügyminisztérium végleges adatai szerint. Ellenfelére, a szocialista Segolene Royalra a választók 46,94 százaléka szavazott. A választáson igen magas volt a részvétel: a 44 472 198 szavazásra jogosult állampolgár 83,97 százaléka adta le voksát


Néhány perccel az exit-poll eredményeinek nyilvánosságra kerülése után elismerte Ségoléne Royal szocialista párti jelölt vereségét a konzervatív Nicolas Sarkozyvel szemben a francia elnökválasztáson Pierre Moscovici francia szocialista párti vezető vasárnap este. “Végtelenül szomorú vagyok. Ez a vereség minden szocialista veresége” – mondta Moscovici a Szocialista Párt párizsi központjában.

Sarkozy: minden francia elnöke leszek

A kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) több száz szimpatizánsa előtt tartott tízperces beszédében Sarkozy először meghatottságának adott hangot: “Kisgyerekkorom óta büszke vagyok arra, hogy egy nagy, szép és régi nemzethez tartozom, Franciaországhoz” – hangsúlyozta a konzervatív politikus.



Sarkozy győzött 1

Sarkozy-maszkos jobboldali szimpatizánsok ünneplnek a párizsi székház elõtt (MTI/EPA)


Mit ígért Sarkozy?

Ha megtartja szavát Nicolas Sarkozy adókedvezménnyel támogatja majd a többletmunkát, a munkavállalókra bízza, hogy mikor mennek nyugdíjba és nem lesz népszavazás az uniós alkotmányról. Részletek >>>


“Minden olyan franciának, aki nem rám szavazott, azt üzenem, hogy tiszteletben tartom politikai véleményét, mert számomra csak egy Franciaország létezik. Azt szeretném nekik mondani, hogy minden francia elnöke leszek” – tette hozzá.

Sarkozy híveit Ségolene Royal tiszteletére szólította fel, mert az minden olyan francia tiszteletét jelenti, akik rá szavaztak. “A köztársasági elnöknek minden franciát szeretnie kell” – jelentette ki szimpatizánsai üdvrivalgása közepette az új államfő. Az új köztársasági elnök szakítani kíván “a múlt szokásaival és eszméivel”. “Vissza fogom adni a franciáknak Franciaország büszkeségét” – hangsúlyozta Sarkozy és elkötelezte magát a “munka, a tekintély és az érdem helyreállításában”.

Üzenet külföldre

A saját szavai szerint “az európai építkezésben őszintén és mélyen hívő” új államfő Franciaország európai partnereitől azt kérte, hogy “hallják meg a népek hangját, amelyek védelmet kívánnak”. Jelezte: hamarosan Brüsszelbe és Berlinbe látogat. “Egész életemben európai voltam” – emelte ki.

Az előző elnökhöz, Chirachoz képest Washingtonhoz közelebb álló Sarkozy kijelentette: Franciaország az Egyesült Államok mellett lesz, amikor annak szüksége van rá, de azt kéri Washingtontól, hogy fogadja el, “ha a barátai másképp gondolkodnak”. Emellett felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne akadályozza, hanem álljon a globális felmelegedés elleni küzdelem élére.

Sarkozy “testvéri” felhívással fordult az afrikai országok felé, amelyekkel együtt kíván egy “szabályozott bevándorlási és ambiciózus fejlesztési politikát” kidolgozni. Az új államfő számára “Franciaország a világ elnyomottai mellett lesz”, mert “ez Franciaország üzenete, ez Franciaország identitása, ez Franciaország történelme”.

Nicolas Sarkozy – aki hivatalosan május 16-tól veszi át az államfői posztot Jacques Chiractól – pár napra egy apátságba vonul vissza kipihenni a választási küzdelem fáradalmait és felkészülni az elnöki feladatokra. Néhány perccel az előrejelzések közzétételét követően Ségolene Royal szocialista jelölt elismerte vereségét.

Royal: valami elindult

“A népakarat döntött, kívánom, hogy a következő köztársasági elnök sikeresen teljesítse küldetését” – jelentette ki Ségolene Royal szocialista szimpatizánsok gyűrűjében Párizsban. “Köszönöm annak a 17 millió választónak, állampolgárnak, akik bizalmat szavaztak nekem. Megértem a csalódásukat” – hangoztatta a szocialista politikus.

“Valami elindult és többé nem állhat meg … Amit együtt kezdtünk el, együtt is fogjuk folytatni. Számíthattok rám a baloldal megújulásának elmélyítésében” – tette hozzá papírról olvasott ötperces beszédében a szocialista jelölt, amelyet a francia televíziók élőben közvetítettek. Az 53 éves Royal hangsúlyozta: vállalja a felelősséget, amely mostantól rá hárul.

Ezzel egy időben Dominique Strauss-Kahn egykori szocialista gazdasági és pénzügyminiszter – akit lehetséges kormányfőként emlegettek Royal államfővé választása esetén – a France 2 közszolgálati televízió élő adásában kijelentette: “A baloldal még soha ennyire nem volt gyenge. Azért, mert a francia baloldal nem tudott megújulni”. Az egykori miniszter szerint Ségolene Royal “bátor küzdelmet” folytatott, de több millió francia azért nem szavazott a baloldalra, mert nem az ő jelöltjükben látták a változás reményének lehetőségét. Stauss-Kahn önmagát tartaná alkalmasnak a “szociáldemokrata megújulás” elindításához.

Tíz nap múlva kezd

Sarkozy politikai tanácsadója, Francois Fillon közölte, hogy Sarkozy május 16-án veszi át elnöki teendőit elődjétől. A tanácsadó szerint Sarkozy nem kíván részt venni a II. világháború befejezésének évfordulóján, május 8-án rendezendő hivatalos ünnepségeken. Maga Sarkozy már korábban azt mondta, hogy választási győzelme után mintegy tíznapos szabadságot vesz ki.

Gratulációk egymás után


A balközép olasz kormány feje, Romano Prodi “barátsággal és szeretettel” üdvözölte vasárnap Nicolas Sarkozy jobboldali francia jelöltet a francia elnökválasztáson aratott “szép győzelme” alkalmából. “Kedves Nicolas! Engedd meg, hogy a legőszintébben, barátsággal és szeretettel gratuláljak szép választási győzelmedhez, és kinevezésedhez a Francia Köztársaság elnöki posztjára” – írta Prodi Sarkozyhez intézett üzenetében, amelyet az Ansa olasz hírügynökség idézett.

Gratulált és sikerekben gazdag munkát kívánt a francia elnökválasztás győztesének, Nicolas Sarkozynek a leköszönő francia államfő, Jacques Chirac is.

George Bush amerikai elnök vasárnap telefonon gratulált Nicolas Sarkozynek ahhoz, hogy megválasztották őt a Francia Köztársaság elnökévé – közölte a Fehér Ház szóvivője. “Bush elnök alig várja, hogy együttműködhessen Sarkozy megválasztott elnökkel szilárd szövetségünk folytatásáért” – mondta el Gordon Johndroe szóvivő.


Zavargások Párizsban

Összetűzések törtek ki a párizsi Bastille téren két órával Nicolas Sarkozy konzervatív jelölt elnökválasztási győzelme után a Sarkozy-ellenes tüntetők és a rohamrendőrök között. Részletek >>

Barroso örül Sarkozynek


Az Európai Unióra mondott igen nyert a franciaországi választással – vélte vasárnap esti brüsszeli nyilatkozatában José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke.


Barroso emlékeztetett arra, hogy a győztes Nicolas Sarkozy mellett az első fordulóban másik két legtöbb voksot szerzett jelölt, Ségolene Royal és Francois Bayrou is hitet tett az uniós integráció mellett, és erre voksoltak választóik is. Barroso bejelentette, hogy vasárnap este személyesen gratulált Sarkozynek, és elismerését fejezte ki a most alulmaradt Royalnak is.


Jókívánságait fejezte ki Nicolas Sarkozynek, Franciaország megválasztott új államfőjének Angela Merkel német kancellár is. A kancellár asszony rövid nyilatkozatában meggyőződésnek adott hangot, hogy – mint fogalmazott – az új államfő hivatali ideje alatt a szilárd német-francia kapcsolatok a jövőben is elősegítik a béke, a demokrácia és a jólét tartós biztosítását Európában.


Merkel sok sikert kívánt Franciaország új elnökének hivatala ellátásához. Egyidejűleg hangsúlyozta: ebben, az Európa számára döntőnek számító időszakban különösen fontos, hogy Németország és Franciaország között folytatódjon a szoros, kölcsönös bizalmon alapuló és intenzív együttműködés. A német kancellár egyben óhajának adott hangot, hogy mielőbb találkozzon és véleményt cseréljen az új francia elnökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik