Nagyvilág

Megölték az al-Kaida iraki vezérét

Feltehetően a szervezeten belüli összetűzés során maguk a terroristák ölték meg Abu Ajjúb al-Maszrit az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnyának főnökét, - jelentette be kedden az iraki belügyminisztérium.

A hírt Abdul Karim Khalaf tábornok, belügyi szóvivő közölte a brit hírügynökséggel, mondván, hogy „egyértelmű hírszerzési jelentés van arról, hogy Maszrit megölték”. A szóvivő szerint Maszrival maguk a terroristák végeztek egy belviszályban, az iraki vagy az amerikai erőknek nem volt közük a halálához. Az összecsapás Bagdadtól északra, egy al-Nibají nevű kisvárosban zajlott le.


A terroristafőnök holtteste nincs meg, ezért a hírt még ellenőrizni kell, de az „szavahihető forrásból származik”. Az amerikai parancsnokság nem tudta megerősíteni Maszri halálhírét. Remélem, hogy igaz, de nagyon óvatosak vagyunk ezzel kapcsolatban – mondta Bagdadban egy szóvivő.


Al-Maszri egyiptomi származású, Afganisztánban kapott kiképzést, és 2006 júniusában lett az al-Kaida iraki szárnyának a vezetője, miután elődjével végzett egy amerikai légitámadás. Az amerikai kormány 5 millió dollár vérdíjat tűzött ki a fejére, azóta már kétszer keltették halálhírét. Az utóbbi időben az iraki al-Kaida egyre inkább szembekerült más szunnita fegyveres csoportokkal, amelyek nehezményezték a civil áldozatokat követelő súlyos merényleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik