Nagyvilág

Sarkozy és Royal a ringben

Eldőlt: Nicolas Sarkozy és Ségolene Royal jutott a francia elnökválasztás második fordulójába. Egy friss felmérés szerint előbbi az esélyesebb, de a harc csak most kezdődik elsősorban a centrista szavazók voksáért. A magas részvétel miatt Le Pent "okolják".

Tévés vita jön


Május 2-án rendezik a francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójából továbbjutott két jelölt, a konzervatív Nicolas Sarkozy és a szocialista Ségolene Royal közötti tévévitát – közölte Patrick Poivre d,Arvor, a TF1 francia tévécsatorna sztárbemondója vasárnap.A bemondó a két elnökjelölt “fő tiszttartóinak ígéretére” hivatkozva azt mondta, Sarkozy és Royal május 2-án, szerdán – négy nappal elnökválasztás második fordulója előtt – “szemtől szemben” fog vitatkozni a televíziós kamerák előtt.

Franciaországban hétfő hajnalban befejezték az elnökválasztás első fordulójában belföldön leadott szavazatok összeszámlálását, s ez alapján Nicolas Sarkozy, a konzervatív Népi Mozgalom Uniója (UMP) 31,18 százalékkal végzett az élen az elnökválasztás első fordulójában, Ségolene Royal szocialista jelölt 25,87 százalékot szerzett.

Az elnökválasztás május 6-i második fordulójába bejutott első két helyezettet a centrista Francois Bayrou követi 18,57 százalékkal, a negyedik helyen Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali vezér végzett 10.44 százalékos eredménnyel. A többi jelölt közül csak Olivier Besancenot-nak, a Forradalmi Kommunista Liga jelöltjének sikerült a szavazatok három százalékánál többet – 4,08 százalékot – begyűjtenie.

Soha nem szavaztak ennyien

Az V. köztársaság 1958 óta tartó történetében még soha ennyien nem vettek részt a francia elnökválasztás első fordulójában. A választásra jogosult valamivel több mint 44,5 millió francia állampolgár 84,56 százaléka adta le szavazatát.

Nicolas Sarkozy konzervatív jelölt a “jó szándékú franciák” összefogását kérte vasárnap este a második fordulóra: „Arra kérek minden jó szándékú franciát, származástól, vallástól és pártállástól függetlenül, hogy álljon mellém ennek a testvéries Franciaországnak, ennek a francia álomnak a közös építésére” – mondta a volt belügyminiszter.


Sarkozy és Royal a ringben 1



Négy radikális baloldali jelölt és a Zöldek elnökjelöltje – akik összesen a szavazatok 11 százalékát gyűjtötték be – a második helyen továbbjutó Ségolene Royal szocialista jelölt támogatására szólítottak fel.

Nem foglalt állást viszont egyik továbbjutó mellett sem a harmadik helyezett Bayrou, Mint azt pártja, az Unió a Francia Demokráciáért (UDF) frakcióvezetője elmondta, a pártvezető, mielőtt útbaigazítaná szavazóit, “meghallgatja, mit mondanak a második körbe bejutott jelöltek”.

Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali pártvezér, aki csalódottan nyilatkozott a szavazás után, azt mondta, május 1-jén ad iránymutatást arra nézve, a rá szavazók mit tegyenek a második fordulóban.

Sarkozynek áll a zászló

Az IPSOS közvélemény-kutató intézet azonban nem várt, s közvetlenül a szavazás lezárulta után telefonos felmérést végzett, amelyből kiderült: Nicolas Sarkozy konzervatív jelöltet 54 százalékkal választanák a franciák államfőnek, ha ma lenne az elnökválasztás második fordulója, Ségolene Royal szocialista jelölt a szavazatok 46 százalékát kapná meg. A körkérdés eredménye szerint a Bayroura leadott szavazatok megoszlanának Sarkozy és Royal között, míg a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Penre szavazók több mint 75 százaléka Sarkozyre voksolna. A válaszadók tizennégy százaléka nem volt hajlandó elárulni, melyik jelöltre szavaz a második fordulóban.

A közvélemény-kutatási adatok szerint Nicolas Sarkozy konzervatív jelölt nagyobb eséllyel indul a francia elnökválasztás két hét múlva esedékes második fordulójában a végső párharcra, mint a szocialista Ségolene Royal, de a győzelemhez a centrista szavazatokat kellene megszereznie – vélték vasárnap este francia elemzők az első forduló után.


Sarkozy és Royal a ringben 2



A francia elnökválasztás Sarkozy jelentős sikere ellenére azért tekinthető továbbra is nyitottnak, mert a harmadik helyezett centrista Francois Bayrou magas, 18 százalék feletti szavazati arányt ért el, de egyik továbbjutó támogatására sem szólított fel.

Emellett a második forduló a személyisége miatt sokat kritizált Sarkozy melletti illetve Sarkozy-ellenes referendummá is változhat, hiszen az első fordulóban legtöbb szavazatot kapott jelölt a legtöbb ellenszenvet kiváltó francia politikus is egyben – húzza alá Dominique Reynié politológus.

Le Pen ellen szavaztak

Az első fordulóban a két nagy jelölt közel 85 százalékos rekordrészvétel mellett összesen a szavazatok több mint 56 százalékát szerezte meg. Ez részben annak köszönhető, hogy a franciák szerették volna elkerülni, hogy az öt évvel ezelőtti helyzethez hasonlóan a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen bekerüljön a második fordulóba. Az is egyértelmű, hogy a hosszú Mitterrand-Chirac korszak után politikai generációváltással a 31 százalékot kapott Sarkozy és a 25,6 százalékot elért Royal is sikeres kampányt folytatott szavazótáborának mozgósítására, és az eredmény a két jelölt személyes sikereként könyvelhető el.

Ugyanakkor egyik tábornak sincs elégséges ereje a végső győzelemhez: a radikális baloldali szavazatokkal a szocialista jelölt maximálisan 36-37 százalékot érhet el, amely Ségolene Royal személyes sikere ellenére a francia baloldal történelmi mélypontját jelenti. A radikális baloldal azonnal érzékelte súlyvesztését, és elnökjelöltjei sorban szólítottak fel a szocialista jelölt támogatására a második fordulóban. A centrista tábor támogatása nélkül pedig a jobboldal a szélsőjobboldallal együtt is csak 44-45 százalékot tudhat magáénak.

A bal- és jobboldali megosztottság meghaladásával a jelenlegi kétpólusú francia politikai berendezkedés ellen kampányoló Francois Bayrou annak a hétmillió franciának a bizalmát nyerte el, akiket a közvélemény-kutatók sokáig bizonytalannak gondoltak és akiket végül a két jelöltnek nem sikerült maga mögé állítania.

A centrumban dől el minden

Mindezek tükrében a következő két hétben a hagyományos bal- és jobboldali megosztottságban a két nagy jelölt feltehetően azon centrista szavazók kegyeiért fog harcolni, akiket sem a konzervatív, sem a szocialista jelölt támogatására nem szólított fel Bayrou az első forduló után, s így az elnökválasztás végső kimenetele a centrumban fog eldőlni. A CSA közvélemény-kutató intézet vasárnap esti felmérése szerint a centrista jelölt szavazóinak 45 százaléka támogatná Royalt a második fordulóban, míg 39 százalékuk Sarkozyre szavazna.

Gérard Courtois, a Le Monde című napilap elemzője szerint a közép felé nyitó stratégia már az első forduló estéjén egyértelművé vált: a szocialista vezetők Bayroutól kölcsönözve azt az érvet hangoztatták Sarkozy ellen, hogy ő a jelenleg hatalmon lévő kormányzat embere, míg a konzervatív táborban azt emelték ki, hogy a centrista jelölt ugyanazokat a gondolatokat és értékeket képviseli, mint Sarkozy.

De az is nagy kérdés, hogy a politikai karrierje végére ért szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen szavazói kire voksolnak a második fordulóban. Folytatják-e a korábban megkezdett átpártolást Sarkozyhez, vagy pedig “bosszúból” megakadályozzák, hogy a konzervatív jelölt elnökké váljon? Ebből a szempontból nagyon fontos, hogy a szélsőjobboldali politikus hogyan fog nyilatkozni május 1-jei beszédében, hiszen egyelőre nem kérte választóit Sarkozy támogatására.

Az első forduló után jobb pozícióból induló Sarkozynek a “Sarko-ellenes fronttal” szemben úgy kell felvennie a harcot, és meggyőznie a centrista szavazókat, hogy ne veszítse el az eddig meghódított szélsőjobboldaliakat.

Ségolene Royalnak eközben tovább kell szélesítenie táborát, és vissza kell hódítania a kampányából kiábrándult, és Bayrouhoz átpártolt balközép szavazókat. Az elemzők szerint elképzelhető, hogy a győzelem érdekében a Sarkozyt nem kedvelő szélsőjobboldali szavazóknak is tesz majd ígéreteket a baloldali jelölt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik