Nagyvilág

Bayrou, a különc

A hagyományos bal- és jobboldal megosztó politizálását elutasító Francois Bayrou, a centrista Francia Demokrata Unió (UDF) politikusa minden bizonnyal az egyetlen francia elnökjelölt, aki otthon van a tehénfejésben és a traktorvezetésben is.

Az 56 éves François Bayrou egy nyugat-franciaországi városban született egy farmer fiaként. Bayrou később a politikai életben vidéki származását a politikához való ideológia-mentes hozzáállásának igazolására használta.

Egy alkalommal úgy fogalmazott, hogy újra divatba kellene hozni a traktor sebességgel való cammogást az ország útjain. Bayrou még mind a mai napig foglalkozik gazdasággal a családi farmon, és minden bizonnyal ő az egyetlen francia politikus, aki tud tehenet fejni és traktort vezetni.

Bayrou, irodalmat tanult az egyetemen majd egy iskolában tanított, ez idő alatt több tucat könyvet írt politikai és történelmi témában, köztük a leghíresebbet IV. Henrik francia király életéről. Bayrou, aki gyakorló katolikus, 20 évesen nősült és jelenleg is szülővárosában él feleségével és hat gyermekével.



Bayrou, a különc 1

Bayrou rövid idõn belül a legnépszerûbb jelöltté vált (fotó: Le Figaro)



A korai 80-as évek elején lépett a politikai porondra, az UDF (Union pour la démocratie française) ranglétráján fokozatosan előrejutva 1998-tól a párt elnöke. Bayrou a nemzeti oktatásért felelős miniszter volt Édouard Balladur és Alain Juppé konzervatív kormányában 1993 és 1997 között.

Szakítás a jobboldallal

Az elmúlt öt évben a parlamentben a kormányoldalon helyet foglaló Bayrou 2003 januárja óta fokozatosan távolodott el a koalíciós társtól, a Sarkozy irányítása alatt álló jobbközép Népi Mozgalom Uniójától (UMP). Az első kormányzati reformintézkedések még megkapták az UDF támogatását, de később már csak liberális módosításokkal volt hajlandó a kormányjavaslatokat a centrista frakció elfogadni. Bayrou már a 2002-es elnökválasztásokon is indult, de már az első fordulóban kiesett, akkor a negyedik helyen végzett 6,84 század százalékkal.

Az első nagy viták a koalíciós társak között a 2004-es regionális választási reform kapcsán jelentkeztek, aminek következményeként az UDF önálló listákkal indult. A viszony akkor mérgesedett el teljesen, amikor a „Clearstream-botrány” idején, 2006 májusában Bayrou “morális válságra” hivatkozva megszavazta az ellenzék által saját kormánya ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványt, és azt hangoztatta, hogy “eljött az idő az ország újjáépítéséhez, ahhoz, hogy másképp gondolkodó emberekkel” is együtt dolgozzon.

Se nem bal, se nem jobb

A 2007-es elnökválasztás egyik jelöltjeként legfőbb programpontja egy olyan egységkormány, mely jobb és baloldali politikusokat egyaránt tartalmazna. „Az emberek, akár szocialisták, akár jobboldaliként az UMP-t támogatják, ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek. Oldjuk meg őket együtt! – mondta, hozzátéve, hogy megválasztása esetén szocialista kormányfőt választana. Francois Bayrou szerint a jelenlegi kormány elvesztette kapcsolatát a francia átlagemberrel.

Bayrou megpróbálja magát „kívülállóként” és a nagy pártok áldozataként pozícionálni, ami hasonló a szélsőjobboldali Le Pen taktikájához – fejtette ki a BBC-nek adott nyilatkozatában Nicolas Baverez francia politikai elemző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik