Nagyvilág

Csáky elnézést kér, Bugár és Duray tovább támad

Megvédte elődjét, Bugár Bélát Csáky Pál, az MKP új elnöke Duray Miklós vádjaival szemben, hogy Bugár a csehszlovák államrendőrség ügynökének köszönheti politikai karrierjét. Bugár szerint éppen Duraynak lenne takargatnivalója.

A vád szerint Bugár az 1990-es évek elején az ügynök utasításai szerint tevékenykedett azért, hogy ne Duray legyen a szlovákiai magyarok politikai érdekképviseletének vezető személyisége. Csáky úgy fogalmazott: „a legjobb esetben is csak személyes véleménynek” tekinthető ez az álláspont. Duray, aki – a Bugár helyébe lépett Csáky Pál támogatásával – a Magyar Koalíció Pártja (MKP) stratégiai alelnöke lett, egy magyarországi hetilapnak nyilatkozott a múlt század kilencvenes éveibe visszanyúló kérdéskörről.

Bugár már csütörtökön este visszautasította a vádakat. Csáky, az MKP új elnöke pénteken a pártelnökség többsége nevében – Bugár Bélával közös sajtótájékoztatón – határolódott el Duray álláspontjától. A kérdésről a párt elnökségének csaknem valamennyi tagjával beszélt, s ennek alapján nyugodt lelkiismerettel állíthatja, hogy egyikük sem tud azonosulni Duray Miklós állításával – mondta.

Bugár Béla elmondta: Csáky és az elnökség álláspontját megfelelő elégtételnek tartja, bocsánatkérést sem vár Duray Miklóstól, és a továbbiakban is az MKP tagja kíván maradni. Az ÚjSzónak nyilatkozva azonban elmondta: „Duray Miklós megőrült.” Ha valakinek ugyanis kapcsolata lehetett a titkosszolgálattal, akkor az éppen ő volt – mondta.

Duray pénteken úgy nyilatkozott: Bugár támadásait úgy értelmezi, mintha a politikus „utólag akarná végrehajtani egykori megbízatását.” Csáky elnézést kért azokért a “kevéssé helyénvaló”, nyilatkozatokért, amelyek a tisztújítási kampányban Bugár sérelmére elhangzottak. Jelezte: a párt ezzel elégtételt szolgáltatott Bugárnak, de Durayval szemben nem támaszt olyan elvárást, hogy kérjen bocsánatot a nyilatkozata miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik