Nagyvilág

Moszkva bírálta Busht NATO-bővítés ügyben

Oroszország bírálta kedden az Egyesült Államokat, amiért George Bush amerikai elnök aláírta a NATO további bővítését támogató törvényt. Moszkva szerint a jogszabály annak kinyilvánított célja, a stabilitás ellen hat.

A washingtoni Fehér Ház közlése szerint Bush elnök ellátta kézjegyével a törvényhozás mindkét háza által már jóváhagyott törvényt, amely az Egyesült Államok támogatásáról biztosítja a NATO újabb országokkal – többek között Horvátországgal, Albániával, Macedóniával, Grúziával és Ukrajnával – történő bővítését. A szóban forgó törvény amerikai pénzügyi segítséget irányoz elő az érintett országoknak a szeptember 30-án záruló idei költségvetési évre, biztonságuk növelésének elősegítése érdekében.

A jogszabályban leszögezték, hogy az európai stabilitás és biztonság megőrzése megkívánja a születőfélben lévő demokráciáknak a létező európai “struktúrákba” (szervezetekbe) történő katonai, politikai és gazdasági integrációját.

A törvény támogatói szerint az említett öt ország NATO-felvétele elősegíti az európai biztonság és stabilitás megerősítését. A jogszabály külön utalt arra, hogy Ukrajna és Grúzia kinyilvánította az észak-atlanti szövetséghez történő csatlakozás szándékát és többek között NATO-tagságra törekszenek, valamint szorosan együttműködnek a NATO-val és annak tagországaival a csatlakozási feltételek teljesítése érdekében.

Nem így látja viszont Oroszország, amely szerint a Bush által aláírt törvény éppenséggel a stabilizáció ellen hat. Mihail Kaminyin orosz külügyi szóvivő a törvény aláírását bírálva Moszkvában azt hangoztatta, hogy a hasonló lépések nem segítik elő a jelenlegi ukrán belpolitikai helyzet alkotmányos keretek közötti stabilizálását. A szóvivő szerint nem hagyható figyelmen kívül, hogy a mostani válsághelyzetet éppen Ukrajna NATO-tagságának kérdése idézte elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik