Nagyvilág

Kivégezték Szaddámot

Önnek mi a vélménye Szaddám Huszein kivégzéséről? Mondja el véleményét modreált fórumunkban, a Bemondóban!



Az iraki köztelevízió és más arab tv-csatornák szombat reggel bemutatták a halálos ítélet végrehajtása előtti képeket. A BBC honlapján megnézheti a felvételt >>

Előzőleg az Egyesült Államok finanszírozta al-Hurra iraki arab televízió, majd az Irakíja közszolgálati televízió jelentette, hogy kivégezték az emberiesség elleni bűncselekmények miatt kötél általi halálra ítélt volt iraki diktátort. Az Irakíja reggel 6.00 óra (közép-európai idő szerint 4.00 óra) óta vallásos és hazafias énekeket és Korán-idézeteket sugároz. A képernyőn futó felirat szerint “Befejeződött Szaddám Huszein kivégzése”.

Az iráni koalícióra figyelmeztetett

“Elszántan és bátran ment a halálba a szombat hajnalban kivégzett Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor” – számolt be az ítéletvégrehajtásról Muaffak ar-Rubai iraki nemzetbiztonsági tanácsadó, aki jelen volt az exelnök kivégzésén.

Az Irakíja televíziónak beszámolva a tanácsadó hozzátette: nem próbált ellenállni, semmit se kért; egy Koránt tartott a kezében, amelyet valakinek el kívánt küldeni.

Egy másik szemtanú, Munír Haddád bíró szerint Szaddám utolsó szavai ezek voltak: “Remélem, egységesek maradtok, s óva intelek benneteket: ne bízzatok az iráni koalícióban, ezek az emberek veszélyesek”. Az exelnök nyilván a síiták uralta, hatalmon lévő koalícióra utalt, amelyet sok szunnita az iráni befolyás eszközének tekint.

Núri el-Máliki kormányfő közvetett módon Szaddámnak válaszolt, amikor megbékélésre szólította fel a volt rendszernek azokat a híveit, “akiknek a kezét nem szennyezi vér”.

A halálát nem mutatták

Az állami tv tévedésből először azt adta hírül, hogy Szaddám két vádlott-társát – féltestvérét, Barzán at-Tikrítit, a titkosszolgálat volt főnökét és Avad Bandart, a forradalmi bíróság bolt elnökét – is kivégezték. Ezt a két ítéletvégrehajtást valójában néhány nappal elhalasztották, hogy – mint ar-Rubai indokolta – kiemeljék Szaddám Huszein kivégzésének jelentőségét.

Az iraki köztelevízió és más arab tv-csatornák szombat reggel, néhány órával Szaddám Huszein kivégzése után felvételt sugároztak a halálos ítélet végrehajtásáról. A felvételen látszik, amint a símaszkos ítéletvégrehajtók Szaddám nyaka köré helyeznek egy fekete anyagot, majd a kötelet, majd pedig hogy az exdiktátor az akasztófa felé tart. A halál beálltát a tv-k nem sugározták. A holttestet átadhatják a családnak, hogy eltemesse. Korábban e kérdésről a hatóságok nem nyilatkoztak.

Nedzsefben, a dél-iraki síita szent városban örömlövésekkel üdvözölték Szaddám halálhírét helyszíni tudósítók jelentése szerint. Bagdad síita negyedeiben ugyancsak a levegőbe leadott rövid sorozatok jelezték a helybeliek elégedettségét, de a városban általában nyugalom honolt.

Vaskézzel vezetett

Szaddám Huszeint, aki 1979-től a rendszer 2003. tavaszán történt megdöntéséig irányította vaskézzel a közép-keleti országot, november 5-én ítélték halálra a Dudzsail síita faluban a biztonsági erők által 1982-ben végrehajtott vérengzés miatt. Az elnöki konvoj elleni támadás megtorlásául végrehajtott mészárlásnak 148 halálos áldozata volt.

Az iraki fellebbviteli bíróság december 26-án elutasította a vádlottak fellebbezését, és közölte, hogy Szaddám és két alvezére halálos ítéletét 30 napon belül végre kell hajtani. Az iraki hatóságok az ítéletet virradat előtt, az íd al-adha muzulmán vallási ünnep kezdete előtt kívánták végrehajtani.

A 69 éves exdiktátort 2003. december 13-án fogták el szülővárosa, Tikrít közelében az amerikai erők, és közel két éven át egy titkos börtönben őrizték egy amerikai támaszponton.

Szaddám ügyvédei az utolsó pillanatig harcoltak a kivégzés elhalasztásáért: pénteken egy amerikai szövetségi bíróságtól kérték, hogy a volt elnököt ne helyezzék át az amerikai hadsereg őrizetéből az iraki hatóságok felügyelete alá. Az ítélet kimondása után, de még fellebbezésének elutasítása előtt Szaddám Huszein az “iraki néphez” intézett levelében közölte: mártírként hal meg, aki “feláldozza magát” a népéért. Felszólította az irakiakat: maradjanak egységesek az amerikai és iráni ellenségekkel szemben.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik