Nagyvilág

Elbukták Varsót a Kaczynski-ikrek

A Lengyelországot kormányzó konzervatívok veszítettek a nagyvárosokban a vasárnap tartott önkormányzati választásokon, de a kisvárosokban és falvakban előreláthatólag győzelmet arattak. Az alacsony részvétel a kis pártoknak nem kedvezett.

A szavazatukat leadott választók kikérdezése alapján készült felmérések (exit poll) alapján a parlamentben ellenzékben politizáló jobboldali liberális Polgári Platform (PO) jelentősen előretört a nagyvárosokban a Jaroslaw Kaczynski kormányfő vezette konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párttal szemben.

Jan Rokita, a Polgári Platform egyik vezetője kijelentette, hogy pártja megnyerte a választásokat. A miniszterelnök elismerte, hogy pártja a második helyen végzett a nagyvárosok többségében, de igyekezett minimalizálni az első felmérések hatását, mondván, a lakosság jelentős része támogatja a kormány terveit.

A szavazók aktivitása meglehetősen alacsony volt, országos szinten 34 százalék körül volt a választási részvétel. Gyorsfelmérések csak a nagyobb városokban készültek, s ezek eredményét ismertették a televíziókban az urnák zárása után vasárnap este. A hivatalos eredményeket hétfőn teszik közzé.

Varsó a liberálisoké

Az exit pollok adatai szerint a PiS elveszítette a varsói önkormányzatban lévő többségét, és polgármesterjelöltje minimális előnnyel végzett az élen. Kazimierz Marcinkiewic volt miniszterelnök a voksok 36,7-38,6 százalékát szerezte meg. Liberális ellenfelét, Hanna Gronkiewicz-Waltz volt jegybanki elnököt a szavazók 36,5-36,6 százaléka támogatta. Ez az eredmény elemzők szerint azt jelenti, hogy a választás november 26-i második fordulójában minden bizonnyal Hanna Gronkiewicz-Waltz arat győzelmet, ami nagy kudarcot jelentene a Kaczynski-fivérek számára. (Varsónak 2005 decemberéig Lech Kaczynski jelenlegi államfő volt a polgármestere.)

Fölényes diadalt aratott a Polgári Platform a varsói önkormányzatot illetően: a felmérések szerint a szavazatok 43,4 százalékát szerezte meg. A Jog és Igazságosság 30,2 százalékos eredménnyel a második helyre szorult, a baloldal pedig 17,4 százalékkal a harmadik helyen futott be.

Ellenzéki győzelem a ngyvárosokban

A délnyugat-lengyelországi Wroclavban a PO-ra a választók 42, a PiS-re pedig 22 százaléka szavazott. Krakkóban a PO 44,4, míg a PiS 30,2 százalékos eredményt ért el, és a város eddigi baloldali polgármesterének újra bizalmat szavaztak a lakosok. Gdanskban a Polgári Platform jelöltje nyerte meg a polgármester-választást. Lodzban viszont a vártnál jobban szerepelt a PiS: a szavazatok 35 százalékát szerezte meg a közvélemény-kutatók által előre jelzett 30 százalék helyett.

Az önkormányzati választásokon szinte marginalizálódott az ultrakonzervatív Lengyel Családok Ligája (LPR), amelynek jelöltjei a szavazatoknak csak 2-3 százalékát tudták megszerezni mindenhol. A tavalyi parlamenti választások nagy vesztese, a szociáldemokraták viszont – feltehetően a Szolidaritás mozgalomból származó középpárttal kötött új szövetségnek köszönhetően – egészen jól szerepeltek a nagyvárosokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik