Nagyvilág

Kiközösítették Fico pártját az európai szocialisták

Próbaidőt lapott a szlovák kormányfő pártja az Európai Szocialisták Pártjától.

Bugár Önmérsékletre int

Önmérsékletre intette Robert Ficót a Magyar Koalíció Pártja (MKP), amiért a szlovák kormányfő szerint az Európai Szocialisták Pártja azért függesztette fel a Fico vezette Smer (Irány) Szociáldemokrácia ideiglenes tagságát, mert Fico kormánya küzdelmet folytat a nemzetközi monopóliumok ellen, és mert nem volt hajlandó együtt kormányozni az MKP-val. A Bugár Béla vezette szlovákiai magyar ellenzéki erő felháborodással értesült Robert Fico indoklásáról. Az MKP úgy gondolja: a miniszterelnök jobban tenné, ha elismerné, hogy ő “felelős a szlovák kormány összetételéért, amely a Szlovák Nemzeti Párt koalíciós részvétele miatt ellentétben áll az európai szocialisták elveivel és értékrendjével.” Az MKP szerint Fico véleménye tovább erősíti az MKP már korábban is ismert álláspontját, miszerint Robert Fico politikája a társadalmi feszültséget fokozó ellenségkeresésére épül, amiért a miniszterelnököt személyes felelősség terheli.



Az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) elnöksége csütörtöki brüsszeli ülésén úgy döntött, hogy felfüggeszti a szlovák kormánypárt, a Smer ideiglenes tagságát a szervezetben. Az elnökség döntése értelmében a kérdéssel jövő év júniusában foglalkoznak újból, annak függvényében, milyen változások történnek addig a szlovák belpolitikában.


Robert Fico pártja ellen először született olyan döntés, amely “megtestesíti” a párt ellen kezdetek óta elhangzó, azt helytelenítő bírálatokat, hogy Fico koalíciós közösséget vállalt a szélsőséges, elsődlegesen magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával (SNS).

Elvi kérdés


Poul Nyrup Rasmussen, az ESZP elnöke a döntést bejelentő sajtóértekezletén úgy fogalmazott: a pártszövetség történelmi döntést hozott, amellyel kiállt a demokratikus elvek, a szélsőséges pártokkal való együttműködés tilalma mellett. Ugyanis az ESZP 2001-es berlini kongresszusán olyan határozat született, hogy a szervezet egyetlen tagpártja sem lép szövetségre vagy bármilyen szintű együttműködésre olyan politikai pártokkal, amelyek faji vagy etnikai alapú gyűlölködést szítanak.


Rasmussen hangsúlyozta: itt nem pusztán pártpolitikáról van szó, hanem alapelvekről, felelősségről. Ha ugyanis szó nélkül hagynák, hogy egy párt koalícióra léphet egy szélsőjobboldali, populista szervezettel, akkor ezzel magát a demokráciát veszélyeztetnék. Bár – mint a közleményben olvasható – Fico, a Smer és egyben a szlovák kormány vezetője szerdán levelet intézett Rasmussenhez, jelezve, hogy felfüggeszti részvételét az ESZP tanácskozásain, a dán politikus szerint az elnökség olyan súlyosnak ítélte meg a szlovákiai helyzetet, hogy ezt az önként vállalt korlátozást nem találta elégségesnek. Slotáék a nyilatkozatban – sajtóvélemények szerint – hitelt nem érdemlően deklarálták, hogy mennyire kisebbségpártiak. A párttagságot felfüggesztő dokumentumot 327 szavazattal, 15 ellenében fogadták el, s csak a szlovák, illetve a cseh tagpárt voksolt ellene – közölte Rasmussen.

Arra a kérdésre, mit várnak a Smertől a döntés visszavonása érdekében, azaz mit kell tennie a szlovák pártnak, hogy a jövő júniusi felülvizsgálat során az ESZP elnöksége visszavonja mostani döntését, Rasmussen azzal válaszolt, hogy utalt az imént idézett berlini kongresszusi alapelvekre.


SNS: szánalmas


Elhamarkodottnak és meglepőnek minősítette az ESZP elnökségének döntését a kárvallott szlovák kormányerő elnökségének néhány tagja – jelentette Keszeli Ferenc, az MTI pozsonyi tudósítója. Az SNS alelnöke, Rafael Rafaj szánalmasnak nevezte a döntést. Visszautasította, hogy az SNS-t szélsőséges erőnek ítélik, ami azért érthetetlen, mert szerinte ezt a jelzőt Európában csak az iszlám terroristákkal kapcsolatosan szokás alkalmazni.


“Túlpolitizált, túlságosan igazságtalan, egyszersmind megalapozatlan is” – idézte a TASR a Fico kormány másik koalíciós partnerpártjához, a Vladimír Meciar vezette Néppárt – HZDS-hez tartozó szlovák külügyi államtitkár, Diana Strofová szavait. A Smer képviselői pedig ismét arra hivatkoztak, hogy pártjuk legitim választás nyomán jutott kormányzati hatalomhoz, és nem értik, hogy születhetett ellenük ilyen döntés azok után is, hogy a kormány világosan prezentálta a programját.


Emberpárti politikájáért büntették?


Fico szóvivője, Silvia Glendová kijelentette: az európai szocialisták a Smert az “emberpárti politikájáért, a multinacionális monopóliumok elleni küzdelméért és azért büntették meg, mert nem vette be a kormánykoalícióba a Magyar Koalíció Pártját (MKP)”.


Bugár Béla, az MKP elnöke az MTI megkeresésére megerősítette korábbi álláspontját, miszerint pártja a jövőben semmilyen körülmények között, még politikai válságból eredő kormányátalakítási kényszer esetén nem vállalkozik politikai együttműködésre Ficóval. Szlovák elemzők úgy látják, hogy a döntést követően tovább erősödik majd a nyomás Ficóra annak érdekében, hogy alakítsa át a kormányát.


Magyar célok


Amit az ESZP elnöke csak körülírt (azaz hogy véget kell vetni a Smer és az SNS közötti szövetségnek), azt a tanácskozáson részt vevő magyar politikusok nyíltan ki is mondták. Dobolyi Alexandra, az MSZP európai parlamenti képviselője, az ESZP elnökségének tagja magyar újságírókkal közölte: az SNS-t ki kell tenni a szlovák kormánykoalícióból ahhoz, hogy jövő júniusban megmásíthassák a döntést.


Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy a döntés hatalmas, meggyőző többséggel született. “Azaz mutatja, hogy itt nincs szó sem a magyar szocialisták, sem a felvidéki magyarok, az MKP ármánykodásáról, miként azt az elmúlt hónapokban Fico miniszterelnök és a szlovák politikai elit megpróbálta beállítani” – mondta, hozzátéve: ezen arányok ugyanis egy rendkívül erős magyar lobbit feltételeznének. “De nem erről szól a történet, hanem az európai értékrendről” – hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában Tabajdi Csaba.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik