Nagyvilág

Ismét oroszbarát kormány Ukrajnában – megrohadt a narancs

Új kormánykoalíció alakult az ukrán parlamentben pénteken az eddigi ellenzéki Régiók Pártja, az Ukrajnai Szocialista Párt (SZPU) és a Ukrajnai Kommunista Párt (KPU) részvételével.

Új kormánykoalíció alakult az ukrán parlamentben pénteken az eddigi ellenzéki oroszbarát Régiók Pártja, az Ukrajnai Szocialista Párt (SZPU) és a Ukrajnai Kommunista Párt (KPU) részvételével – jelentette be Tarasz Csornovil, a Régiók Pártja egyik vezetője.


A három párt frakcióinak együttes ülésén a koalíció Viktor Janukovicsot, a Régiók Pártja vezetőjét javasolta kormányfőnek. Az új koalíciónak 236 képviselője van, a többséghez 226 szükséges. A Régiók Pártjának közlése szerint az eddig kormányzó Mi Ukrajnánk (NU) pártszövetség és Julija Timosenko Tömbje (BJuT) legalább negyven képviselője csatlakozni kíván a koalícióhoz.


A “válságellenes” koalícióról szóló megállapodást Viktor Janukovics volt kormányfő, a koalíció kormányfőjelöltje, Petro Szimonenko, a KPU központi bizottságának első titkára és Olekszandr Moroz szocialista pártelnök látta el kézjegyével. Előzőleg a szocialista frakció tagjai aláírták a “narancsszínű” koalícióból való kilépésről szóló nyilatkozatot. Az SZPU-frakció vezetősége hivatalos levélben tájékoztatja döntéséről a Mi Ukrajnánk és a BJuT vezetőit.


Az alkotmány értelmében a koalíció tesz javaslatot az elnöknek a miniszterelnök személyére, aki jóváhagyásra beterjeszti a jelölést a parlamentbe.


Az első forgatókönyv


Ukrajnában a március 26-i parlamenti választások óta tart a huzavona a kormánykoalíció létrehozásáról. A Viktor Juscsenko államfőt hatalomra segítő 2004. évi “narancsszínű forradalomban” részt vett erők – Mi Ukrajnánk, a Timosenko volt kormányfő vezette BJuT és a szocialisták – június 22-én írták alá a koalíciós megállapodást. Ez azonban összeomlott csütörtök éjjel, amikor Olekszandr Morozt a parlament elnökévé választották. A “narancsszínű” koalíciós megállapodás értelmében a Mi Ukrajnánk képviselője kapta volna a házelnöki megbízatást, és Julija Timosenko lett volna ismét a kormányfő.


Viktor Janukovics Viktor Juscsenko államfő ellenfele volt a 2004. évi elnökválasztáson. A központi választási bizottság a Kreml által támogatott Janukovicsot hirdette ki győztesnek, Ukrajna-szerte százezrek mentek az utcára a választási csalások ellen tiltakozva. A legfelsőbb bíróság a választás során elkövetett csalásokra hivatkozva a második forduló megismétlését rendelte el, amelyből Juscsenko került ki győztesen. Az új hatalomra a Mi Ukrajnánk és a BJuT közötti rivalizálás nyomta rá a bélyegét, ennek csúcspontjaként Juscsenko 2005 szeptemberében menesztette Timosenko kormányfőt.


A márciusi választásokon a Régiók Pártja kapta a legtöbb szavazatot, megelőzve Timosenko pártját, a Mi Ukrajnánk csak a harmadik helyen végzett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik