Nagyvilág

Megsemmisítették a thaiföldi választások eredményét

Megsemmisítette hétfőn az áprilisban rendezett parlamenti választásokat a thaiföldi alkotmánybíróság, amely egyben új voksolás kiírásáról is döntött – közölte a testület egyik illetékese.

A döntést az ázsiai országban nagy tiszteletnek örvendő Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) király határozott kérésére hozták meg, hogy ezzel véget vessenek a Thaiföldön hónapok óta tartó belpolitikai válságnak.

Thakszin Sinavatra kormányfő februárban feloszlatta a parlamentet, és új választásokat írt ki, hogy újabb miniszterelnöki mandátumhoz jusson. A választópolgárok azonban széles körben bojkottálták a voksolást, és az ellenzéki erők hívó szavára az utcákra vonultak, hogy a kormány menesztését követeljék. Thakszin pártja ugyan 57 százalékot szerzett, de mivel olyan nagy arányú volt a választásoktól való távollét, hogy a 500 fős thai törvényhozásba nem jutott kellő számú képviselő, így az új parlament nem állhatott fel, és Thakaszin sem tudta új kormányát megalakítani. Szóvivőjén keresztül ezt követően bejelentette, hogy lemond kormányfői posztjáról, és tisztségével járó jogkörét átadta ideiglenes utódjának.

Az 56 éves milliárdos hatalma januárban ingott meg, amikor családja eladta a korábban, még megválasztása előtt általa alapított telekommunikációs óriáscéget. Politikai vetélytársai szerint azzal, hogy egy szingapúri cégnek adott el „thaiföldi stratégiai fontosságú tulajdont”, elvesztette „erkölcsi tekintélyét”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik