Nagyvilág

Nem lesz Fatah-Hamasz koalíció

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah párt törvényhozói szombaton úgy döntöttek, hogy nem csatlakoznak a Hamasz vezette koalíciós kormányhoz - közölték a párt tisztségviselői.

A január 25-i palesztin törvényhozási választásokon elsöprő győzelmet aratott Hamasz radikális mozgalmat bízták meg a kormányalakítással. Az új palesztin kormány várhatóan a hónap végéig alakul meg. A Fatah törvényhozói szombaton ültek össze, hogy döntsenek arról, hogy elfogadják-e a Hamasznak a kormányban való részvételre vonatkozó meghívását. A döntés értelmében azt ajánlják a párt tanácsának, ne vegyen részt a kormányban.


A Fatah 134 tagú forradalmi tanácsa várhatóan már vasárnap jóváhagyja az ajánlást. A Fatah által felsorolt indokok között szerepelt, hogy a Hamász nem ismerte el az Izraellel korábban megkötött békeegyezményeket. A törvényhozók azt is kiemelték, hogy az eddig túlsúlyban lévő politikai erőnek időre van szüksége, hogy újjáépítse sorait a választási vereség után.


A Hamász Moszkvában tárgyaló vezetői azt közölték, hogy bár jobban szeretnének partneri viszonyt a Fatahhal, 74 képviselői helyük és négy független képviselő garantált támogatása elegendő lehet a Fatah nélkül is.


Iszmáil Haníje, a Hamász miniszterelnök-jelöltje közölte: továbbra is reménykedik benne, hogy a Fatah a csatlakozás mellett dönt, ami “a politikai partnerség felé vezető jó irányba történő lépés” lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik