Nagyvilág

Bűnbánó gerillák a csecsen választáson

A hatóságok szerint a voksolás nyugalomban, incidensek nélkül folyt Oroszország egyébként háborgó észak-kaukázusi tagköztársaságában a 24 ezer katona és rendőr őrizete alatt.

Különösebb incidensek nélkül tartották meg vasárnap Csecsenföldön a parlamenti választást: este hatkor (közép-európai idő szerint délután négykor) lezárták az urnákat. A részvételi arány (amely a szavazókörök telefonos közlései alapján már urnazás előtt is 58 százalék körül járt) végső soron elérheti a 70 százalékot is – közölte a választási bizottság. A létrejövő kétkamarás parlament 58 helyéért 345 jelölt, köztük négy bűnbánó volt gerilla versengett, részben pártlistákon.

A több mint 600 ezer választásra jogosult között volt a Csecsenföldön (állandó jelleggel) állomásozó 34 ezer tiszt és katona is. Ez az első parlamenti választás 1997 óta, amikor Csecsenföld de facto független volt. Az orosz csapatokat Vlagyimir Putyin elnök vezényelte vissza – még miniszterelnökként – 1999-ben Csecsenföldre.

Az iszlám szeparatista gerillák vezetője, Abdul-Halid Szajdulajev bohózatnak minősítette a választást, amely csak Putyin elnököt győzheti meg. Az elfedett arcú Szajdullajev a al-Dzsazíra arab műholdas tévében bemutatott videofelvételen beszélt.

A voksolást megszemlélte az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének hat küldötte is, akik azonban hangsúlyozták: nem választási megfigyelők, csak éppen tanúi akarnak lenni az utolsó láncszem – az alkotmány elfogadása és az elnökválasztás után – létrejöttének a csecsenföldi politikai intézmények rendszerében.

Emberjogvédők kizárták szabad választás rendezésének lehetőségét a Csecsenföldön folytatódó erőszak spiráljában. Megítélésük szerint Kreml erősen manipulálta az előző választásokat is (népszavazás az alkotmányról és két elnökválasztás 2003-ban és 2004-ben). Orosz elemzők arra számítottak, hogy a parlamentet a Kreml-barát “erős ember”, Ramzan Kadirov szövetségesei töltik meg, s annak fő feladata abban áll majd, hogy egyengesse útját az elnökség felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik