Poszt ITT

Figyelő Top 200 (1999): Távközlés

A koncentráció és a liberalizációra való felkészülés éve volt a távközlés területén az 1999-es esztendő. A meghatározó szolgáltatók erősorrendje nemcsak pénzügyi eredményeik módosulása, hanem egyes társaságok tulajdonosi szerkezetének átalakulása miatt is változott.








Figyelő Top 200 (1999): Távközlés 1

Ami az ágazat jövőjét…
…pozitívan befolyásolhatja

• A piaci liberalizáció időpontjának közeledtével csökkenhetnek a tarifák• Az Egységes Hírközlési Törvény létrehozása
…negatívan befolyásolhatja
• A koncessziós telefontársaságok kedvezőtlen likviditási helyzete
• A piac liberalizációjával számos társaság veszít a jogosítványaiból, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja eredményüket

Figyelő Top 200 (1999): Távközlés 1
Figyelő Top 200 (1999): Távközlés 3

Évről évre nehezebbé válik a piaci liberalizáció közeledtével a hazai távközlési ágazat cégeinek, eredményeinek értékelése. A konkurencia támadásaitól tartó távközlési vállalkozások egy része ugyanis féltékenyen őrzi a gazdálkodására vonatkozó adatokat. A szakhatóságok, illetve az ágazati statisztikák készítőinek egymástól több ponton is eltérő információi alapján ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy a hivatalos adatgyűjtések sem mindig szolgálnak megbízható információkkal a piaci szereplők teljesítményéről.

Az elemzők összesítései szerint a közcélú vezetékes távbeszélő szolgáltatásokat nyújtó koncessziós társaságok nettó árbevétele 1999-ben meghaladta az 500 milliárd forintot. Ez 19-20 százalékkal több, mint az azt megelőző esztendőben volt. A bekapcsolt fővonalak száma a Hírközlési Főfelügyelet adatai szerint 7,25 százalékkal növekedett, s az év végére elérte a 3,7 milliót. Száz lakosra így átlagosan 36,8 fővonal jutott, szemben az előző decemberi 33,8 vonallal.

A közcélú vezetékes távbeszélő szolgáltatók között a legkiemelkedőbb eredményt tavaly is a Matáv Rt. érte el, számítások szerint a vezetékes távbeszélő piac négyötödét tudhatta magáénak. A cég üzleti értékét a szakértők 7,5-8,0 milliárd dollárra becsülték. Ezzel együtt természetesen a Matáv számára sem volt felhőtlenül sikeres az 1999-es év. A társaságnál bizonyára a kellemetlen epizódok között tartják számon a távközlési törvény júniusi módosítását, amely leszűkítette a koncessziós távközlési cégek, így a Matáv kábeltelevíziós lehetőségeit. Egy merész lépéssel sikerült ugyan kikerülni a szabályozás alól, ám ez önmagában nem biztosított vezető helyet a Matáv számára a kábeltelevíziós piacon. A társaság az év végén hozzávetőleg 200 ezer kábeltévé-előfizetőt mondhatott magáénak, míg a legnagyobb konkurensnek számító UPC 540 ezret.

Nem okozott osztatlan sikert a Matávnál az sem, amikor a felügyelet az Internet Protokoll (IP) alapú beszédátvitelt olyannak minősítette, amely nem tekinthető közcélú távbeszélő szolgáltatásnak. Bár a döntést a Matávnál piaci szempontból, hivatalosan nem tartották veszélyesnek, az IP-telefonálás engedélyezése egyet jelentett a társaság koncessziós szerződésben rögzített jogosítványainak megnyirbálásával. Így ugyanis a konkurens szolgáltatóknak lehetőségük nyílt nemzetközi és távolsági hívások lebonyolítására.

Mindezek mellett az egész távközlési piac számára fontos esemény volt tavaly októberben a Matáv bejelentése, amely szerint opciós jogot szerzett a Westel 900 GSM Mobil Távközlési Rt. és a Westel Rádiótelefon Kft. 49-49 százalékos tulajdonrészének megvásárlására. Az üzletkötést az tette lehetővé, hogy a részvénycsomagok korábbi tulajdonosa, az amerikai MediaOne teljes mobilportfólióját eladta a Matáv egyik tulajdonosának, a Deutsche Telekomnak (DT), a Matáv pedig megállapodást kötött a Westel-részesedések opciós megvásárlásáról. A szerződés szerint a 2000. július elsejét követő 15 hónapon belül a Matáv 885 millió dollárért a két Westel-vállalat kizárólagos tulajdonosává válhat.

A Matávval versenybe szállni készülő helyi szolgáltatók háza táján is jelentős változások zajlottak 1999-ben. Az év elején még CG Sat néven jegyzett társaság – a Déltáv és a Digitel 2002 helyi szolgáltató mellé – júliusban megvásárolta a Jásztel koncessziós telefontársaságot. Az év során folytatta terjeszkedését és bekebelezte az UTI cégeit, így az év végére az ország második legnagyobb vezetékes távbeszélő szolgáltatójává vált. A csoport új neve Vivendi Telecom Hungary lett, nettó árbevétele pedig 25 százalékkal haladta meg a tagvállalatok előző évi teljesítményét. A Vivendi tavaly belépett az üzleti kommunikációs szolgáltatók piacára is. Adatátviteli cége, a Partnercom két optikai hálózat megvásárlásával Budapesten 300 kilométeresre növelte nagysebességű adatátvitelt lehetővé tevő kábelrendszerének hosszát. A Corvin Rt. hálózatának teljes megvásárlását, illetve az Antenna Hungária Rt. által alapított Eurotel Rt. 35,5 százalékának megszerzését novemberben jelentette be a cégcsoport. A Hungarian Telephone and Cable Corporation (HTCC) négy helyi szolgáltató tulajdonosa volt az elmúlt esztendőben. A UPC – off-shore cégeken keresztül – meglévő 45 százalékos tulajdonrészét 96 százalékra növelte a Monor Telefon Társaságban (Monortel), amely 73 ezer vezetékes telefonvonalat, illetve 34 ezer kábeltévé-vonalat üzemeltetetett.

A látványos tulajdonosváltozások, fúziók, illetve a látszólag eredményes gazdálkodás ellenére az elemzők egyelőre nincsenek minden tekintetben kedvező véleménnyel a helyi koncessziós telefontársaságokról. Vizsgálataik szerint a társaságok többségének jegyzett tőkéje nem változott. A saját és a jegyzett tőke aránya viszont több cégnél is jelentősen romlott. A társaságok tőkeszerkezetében meghatározó az idegen tőke, aránya az összes forráson belül 77,2 százalékos. A rövid távú likviditás tekintetében a társaságok 60 százaléka kedvező helyzetben van. A likviditási mutatók ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a helyi szolgáltatók 70 százaléka üzleti tevékenységének eredményéből nem lesz képes finanszírozni hosszú távú kötelezettségeit; annak ellenére sem, hogy szolgáltatásaik jövedelmezősége 1999-ben javult, költségszintjük csökkent.

A még szinte kizárólag vezetékes üzleti kommunikációval foglalkozó alternatív szolgáltatók számára 1999. a terjeszkedés éve volt. Szerződésállományuk a nem hivatalos összesítések szerint meghaladta a 3 milliárd forintot. Az alternatív piac meghatározó cége, a PanTel Rt. tavaly 964,3 millió forintos konszolidált nettó árbevételt produkált, ami kiemelkedően magas az 1998-as 22,9 millióhoz képest. Vesztesége viszont 2,3 milliárd forint volt, csaknem háromszor annyi, mint egy évvel korábban. A PanTel tervezett 3270 kilométeres optikai gerinchálózatából decemberig 2441 kilométer készült el. Az üzembe helyezett hálózat hossza 2060 kilométer volt. A társaság alapító részvényese, a Mol Rt. márciusban eladta 20,9 százalékos részvénycsomagját a KFKI Számítástechnika Rt.-nek. A csomag azonban a KFKI leányvállalatánál, a PT Invest Rt.-nél kötött ki. A PanTel az év végéig több mint 120 ügyféllel kötött szerződést. Ennek ellenére a cég életében 1999-ben talán a legfontosabb esemény az IP-telefonálás engedélyének megszerzése volt. Ez ugyanis lehetővé tette, hogy a társaság lebonyolítsa a Pannon GSM novemberben beindított plusz nulla szolgáltatását igénybe vevők kimenő nemzetközi telefonhívásait.

A rádiótelefon-piac 1999-ben új szereplővel bővült. Az 1800 megahertzes frekvenciasávban működő DCS 1800 közcélú mobiltelefon-szolgáltatás pályázatát a Vodafone, az RWE, az Antenna Hungária Rt. és a Magyar Posta Rt. által megalakított VRAM Rt. nyerte meg, 48,5 milliárd forintos ajánlatával. Az elemzők véleménye szerint a Vodafone megjelenése jobbára csak közvetett hatást gyakorolt a mobiltelefon-piac eredményeire. Piaci részesedése működésének kevesebb mint egy hónapja alatt az egy százalékot sem érte el. A négy hazai mobilszolgáltató összesített nettó árbevétele mintegy 200 milliárd forint volt, 24 százalékkal több, mint az előző évben. A társaságok az év végén együttesen több mint 1,6 millió előfizetőt szolgáltak ki; a gyarapodás e téren egy év alatt 52,1 százalékos volt.



























































































































Az első 29 távközlési társaság rangsora a nettó árbevétel alapján
Rang-sorNettó árbevétel 1999, millió FtA gazdálkodó neve
1384932MAGYAR TÁVKÖZLÉSI RT
2108704WESTEL 900 GSM MOBIL TÁVKÖZLÉSI RT
379029PANNON GSM TÁVKÖZLÉSI RT
415124WESTEL RÁDIÓTELEFON KFT
515000ANTENNA HUNGÁRIA MAGYAR MŰSORSZÓRÓ ÉS RÁDIÓHIRKÖZLÉSI RT
68283DIGITEL 2002 TÁVKÖZLÉSI ÉS INFORMATIKAI KONCESSZIÓS RT
77676HUNGAROTEL TÁVKÖZLÉSI KONCESSZIÓS RT
87023MATÁVCOM KOMMUNIKÁCIÓS RENDSZEREKET SZOLGÁLTATÓ KFT
96481BAKONYTEL TÁVKÖZLÉSI KONCESSZIÓS, ÉPÍTŐ ÉS SZOLGÁLTATÁSI RT
106178UPC MAGYARORSZÁG TELEKOMMUNIKÁCIÓS KFT
115988EMITEL TÁVKÖZLÉSI RT
125787MONOR TELEFON TÁRSASÁG RT
135118ELSŐ PESTI TELEFONTÁRSASÁG RT
144238RADIANT TERMELŐ, SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI RT
153336ELENDER INFORMATIKAI ÉS SZÁMÍTÁSTECHNIKAI RT
163322GTS MAGYARORSZÁG TÁVKÖZLÉSI KFT
173285DUNATEL TELEKOMMUNIKÁCIÓS RT
183057KISDUNA-COM TÁVKÖZLÉSI ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS RT
193002KELET-NÓGRÁD-COM TÁVKÖZLÉSI ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS RT
202256UTI EGOM-COM TÁVKÖZLÉSI KONCESSZIÓS RT
211779JÁSZ-TEL TELEKOMMUNIKÁCIÓS FEJLESZTÉSI ÉS SZOLGÁLTATÓ RT
221657MATÁVNET INTERNET SZOLGÁLTATÓ ÉS FEJLESZTŐ KFT
231567GTS-DATANET TÁVKÖZLÉSI KFT
241506RÁBA-COM TÁVKÖZLÉSI ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS KONCESSZIÓS RT
251260PÁPA ÉS TÉRSÉGE TELEFON KONCESSZIÓS RT
26859HUNGARO DIGI TÉL TÁVKÖZLÉSI KFT
27728EUROWEB INTERNET SZOLGÁLTATÓ RT
28723SZEGEDI KÁBELTELEVÍZIÓ RT
29590MATÁV KÁBELTV SZOLGÁLTATÓ KFT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik