Üzleti tippek

Kulcs az egykulcsoshoz

A Fidesz-kormány meglebegtette az egykulcsos adórendszer lehetőségét, és egy konkrét szám: a 16 százalék is elhangzott. Cikkünk pontokba szedve igyekszik megvilágítani az egykulcsos adó lényegét, lehetséges következményeit, és a bevezetésével kapcsolatos szempontokat.

1. Mit jelent az egykulcsos adó?

Az egykulcsos adó szűkebb értelemben azt jelenti, hogy a személyi jövedelmek csupán egy kulcs szerint adóznak, a jelenlegi sávos adótábla helyett – a Fidesz ezt a típusú adóreformot lebegtette meg.

Szélesebb értelemben: ugyanaz az adókulcs a személyi jövedelemadónál, az áfánál, a társasági adónál. Ebből a típusú adórendszerből teljesen – vagy csaknem teljesen – hiányoznak a szociálpolitikai vagy egyéb célú adókedvezmények, az „egyszerűség” érdekében.

Hogy a Fidesz-féle egykulcsosból hiányoznának-e ezen elemek – például az adójóváírás, amely az alacsony és közepes jövedelműeknek is kedvező elem – még nem tudni. (A cikk írása óta kiderült, kivezetik két év alatt a rendszerből.) Annyi sejthető, hogy valamiféle családbarát összetevők is megjelennének a rendszerben.

2. Az egykulcsos adó és a külföld bizalma

Az egykulcsos adó mellett szóló népszerű érv, hogy segít bevonzani a külföldi tőkét, mert egyszerű, kedvező, átlátható – a szlovák egykulcsos adó bevezetése is meglódította a befektetői kedvet.

Akadnak e nézetnek ellenzői. Pogátsa Zoltán közgazdász szerint a külföldi tőke bevonzásához nem sok köze volt a 2003-as nagy szlovák adóreformnak (egykulcsos adó bevezetése), ugyanis az már korábban is folyamatos volt. A beáramlás növekedési üteme pedig már 2000-ben meglódult, s 2004-ben még egy kicsi visszaesés is tapasztalható a növekedés mértékében.

Az IMF sem pártolja az egykulcsos adó bevezetését, a szervezet egyik tanulmánya szerint bevezetése a legtöbb országban döntően negatív hatásokkal jár az eddigi tapasztalatok szerint.

3. Ki jár jól az egykulcsossal?

A magyar szja-rendszer lényegében már most is egykulcsos, a munkavállalók elsöprő többsége egy kulcs szerint adózik. Még inkább így lenne ez 2011-től a hatályos törvények szerint, Kóka János, az SZDSZ egykori elnöke elérte, 15 millió forintos éves jövedelemig egy kulccsal történjen az adóztatás (jelenleg 5 millió forintig).

Ha a kulcs 16 százalékra csökken, és a „szuperbruttó” is kivezetődik, akkor az így számított adó mindenkinél csökken, a magasabb jövedelműeknél (az arányokat tekintve is) a legnagyobb mértékben.

Igen ám, de a magyar rendszerben a ténylegesen fizetendő adót jelentősen befolyásolja az adójóváírás – nagy kérdés, az új rendszerben megmaradhat-e. Az egykulcsos logikája, retorikája szerint az olyan bonyolult elemek, mint az adójóváírás, nem kerülhetnének be. Ha eltörlik az adójóváírást (és nem lesz helyette semmiféle más, helyettesítő megoldás), az alacsonyabb jövedelműek egyértelműen rosszabbul járnak.

4. Mik a lehetséges következmények?

Az egykulcsos adó bevezetése – bármit is mondtak korábban a politikusok – a legtöbb országban a személyi jövedelemadó bevételeinek csökkenésével járt, kivéve, ha az adott államban – mint például Oroszországban – extrém gyengén működött az államhatalom – derül ki az IMF már említett tanulmányából.

Ráadásul – a politikusok szónoklataival ellentétben – nincs bizonyíték arra, hogy az egykulcsos adórendszer a gyakorlatban valóban komoly ösztönző lenne, s az adórendszer sem válik egyszerűbbé az egy kulcstól, mert a rendszer komplexitását nem ez adja – állapították meg a tanulmányban az IMF közgazdászai.

Az IMF tanulmánya azt is kétségbe vonta, hogy van ok-okozati összefüggés az egykulcsos adó, s a gazdaság esetleg későbbi beindulása között az egyes országoknál. A nemzetközi szervezet arra is fölhívta a figyelmet, hogy a legtöbb esetben az egykulcsos adó bevezetése a szociális kiadások visszavágásával járt együtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik