Üzleti tippek

Nem lenne eva, csak ingatlanadó

Összecsapott a kistulajdon és a nagytőke az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által készített adójavaslat-csomag kapcsán, amely nemcsak egyes kisvállalkozók, hanem a munkavállalók nettó jövedelmét is csökkentené.

Szerdán közleményben tiltakozott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a külföldi kereskedelmi kamarák által szorgalmazott adóelképzelések ellen, amelyek többek között megszüntetnék az evát, az ekhot, az őstermelői kedvezményt.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), a Joint Venture Szövetség (JVSZ) és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) április elsején – de nem tréfának szánva – tették közé elképzeléseiket.

A dokumentum javaslatai egyébként nem csak a kisvállalkozók, hanem a munkavállalók nettó jövedelmét is csökkentenék, eltörölnék az adójóváírást (az idei szja könnyítés teljes egészében az adójóváírás kiterjesztésén alapszik), és eltörölné az ekhot is. Mindemellett kötelezővé tennék az építményadó kiszabását, így végső soron mégiscsak lenne egy általános ingatlanadó.

Ismerős gondolatok

A kis cégeket az is kellemetlenül érintené a javaslataikból, hogy visszahoznák a tételes egészségügyi hozzájárulást – immár 8000 forinttal. Csökkentenék viszont a járulékokat, s eltörölnék az iparűzési adót.

A javaslatok ismerősek lehetnek a négy nagy adótanácsadó cég korábbi javaslatából, ami nem is véletlen, hiszen kidolgozója az Ernst and Young munkatársa.

A korábbi munkában egyébként Oszkó Péter jelenlegi pénzügyminiszter is részt vett, aki a Joint Venture Szövetség elnökségi tagja is volt.

Nem tartotta elfogadhatónak az fn.hu kérdésére a Magyar Iparszövetség nevében az adójavaslat-csomagot Vadász György adószakértő, a szervezet társelnöke. Bár az eváról Vadász György elismerte, hogy rendszeridegen, ám arra is felhívta a figyelmet: a magyar kkv-k jövedelemtermelő képessége egytizede az uniós átlagnak, s ebben a helyzetben fönn kellene tartani a kedvezményes adózási lehetőséget. Az eva tavaly 190 milliárd forint körüli bevétel hozott, ha megszüntetik, akkor azzal az érintetteket a feketegazdaság felé terelik.

Munkavállalóknak, kisvállalkozóknak is elfogadhatatlan

A magyar adórendszer át van itatva szociális elemekkel, s ezeket nem lehet máról holnapra megszüntetni úgy, hogy nincs helyettük más megoldás – mondta a szakértő az adójóváírás, és az ekho eltörlésével kapcsolatban. Ugyanez áll Vadász György szerint az iparűzési adóra is: nem lehet úgy eltörölni, hogy nem ajánlanak helyette egy jobbat. Nem lehet azt mondani az önkormányzatoknak, hogy mostantól kezdve szedjék be a bevételt helyi adók formájában – tette hozzá.

A dokumentum olyan stílusban íródott, hogy nem az új kormánynak megfogalmazott ajánlásokról, hanem inkább megrendelésekről lehet beszélni.- mondta az fn.hu érdeklődésére Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke, amelynek adójavaslatait a munkavállalóknak elfogadhatatlannak, a nagytőke érdekeit képviselőnek értékelte.

A munkavállalók mintegy 60 százalékának csökkenne a jövedelme a dokumentum javaslatai nyomán, így nemigen látni, csökkenő kereslet mellett hogyan lenne ebből a javaslatcsomagból gazdasági élénkülés – nyilatkozott lapunknak hasonlóan Hódi Zoltán, az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) bérpolitikáért felelős vezetője, utalva az adójóváírás eltörlésére, amit szintén tartalmaz a dokumentum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik