Üzleti tippek

Nem csak az ötcsillagosoké a világ

A luxusszálloda drága, viszont lerobbant, alacsony kategóriájú hotel kapujában találkozni a külföldi tárgyalópartnerrel felettébb kínos... Mi hát a megoldás?

Üzleti útra a szállást még itthon érdemes lefoglalni, nehogy kellemetlen meglepetésben legyen részünk a helyszínen. „Konferenciák, nemzetközi kiállítások és más nagyszabású rendezvények idején az indulás előtt akár két–három hónappal korábban is” – figyelmeztet Varga Bianka, a BCD Travel utazási konzultáns munkatársa. Máskülönben lehet, hogy nem kapunk szobát, vagy csak a várostól 10–20 kilométerre. Ráadásul az árak akár a kétszeresükre is emelkedhetnek.

A világhálón néhány kattintás után tájékozódhatunk a kínálatról, majd néhány adat beírása után lefoglalhatjuk a megfelelőnek látszó szobát. A honlapokon mutatott képek nem mindig tükrözik a valóságot, mást kaphatunk, mint amire számítunk. „Ha viszont utazási iroda intézte a szállást, az kapcsolatba tud lépni a szolgáltatóval, és az utas nevében panaszt tesz – mondja Varga Bianka. – Ha jogos a bejelentés, a pórul járt ügyfél kárpótlást kaphat.”

Csillagok, csillagok

Dizájn a hotelben



Hivatalosan július elsején nyitotta meg kapuit Bécsben a Budget Design Hotel „Roomz”. A repülőtérhez legközelebb lévő bécsi hotel a Gasometer üzlet- és irodaközpontjának közepén, kiváló helyen található. Gyalog egy perc alatt elérhető a metró, amivel 10 perc alatt a Stephans Domhoz érhetünk. A Messe Wien területén 20 perc alatt ott lehetünk. A bécsi szállodák közül a Roomz kínálja az egyik legolcsóbb fizetős parkolóhelyet (2,70 euró). Az épületben négy konferenciaterem van. Az üzleti tárgyalásokon szellemileg kifáradt vendégek a fitneszteremben felfrissülhetnek, az étteremben megkóstolhatják a Bécs egyik legelismertebb vendéglőjének főszakácsa által vezetett konyha hazai és nemzetközi ételkülönlegességeit, a bárban lazíthatnak.
A szálloda berendezése és kivitelezése kiemelkedő, négycsillagos minőséget képvisel, az árak viszont a háromcsillagos szállodákkal azonosak. Az osztrák Design-hoteleken egyébként nem látható csillag, nehéz lenne őket osztályba sorolni. Ötcsillagos szállodákra jellemző például a szobákban lévő WC külön bejárattal, az internet-összeköttetésért máshol fizetni kell, itt ingyen szörfözhetnek a vendégek. A szálloda mellett szól az optimális közlekedési összeköttetés, a szobák felszereltségéhez tartozó LCD-tévé, a gyors internetcsatlakozás, a szabályozható légkondicionáló berendezés, a széf, továbbá a nagyvonalú elrendezésű garázsparkoló.

Hasznos linkek

www.hotelsterne.org.
www.edreams.com
www.booking.com
www.online-reservationz.com

Tárgyalásra, kiállításra külföldre utazók általában kereskedelmi szálláshelyen foglalnak szobát. Az 54/2003. (VIII.29.) GKM-rendeletből kiderül, hogy Magyarországon kereskedelmi szálláshelynek minősülő létesítmény a szálloda étteremmel, továbbá a gyógy-, a wellness-, az apartmanszálloda, az étterem nélküli garniszálloda, a panzió, a kemping, az üdülőház, a turistaszálló és az ifjúsági szálló. A szállodák osztályba sorolásuk alapján egy–ötcsillagosak.

Az egyes európai országokban az osztályba sorolások, ennek megfelelően a színvonal és a szolgáltatások lényegesen különböznek egymástól. Ami például az olaszoknál négycsillagos kategória, az a németeknél vagy az osztrákoknál legfeljebb három lehetne.

Hasonló a helyzet a londoni szállodákkal, ott a háromcsillagos besorolás gyakran még a magyarországi kétcsillagos színvonalát se éri el. A főétkezések közül csak reggelizési lehetőséget kínáló magyar garniszálloda népszerű angliai megfelelőjének bejáratán a „Bed & Breakfast Hotel” feliratot olvashatjuk.

Csehországban a besorolás egytől öt csillagig terjed. Németországban a csillagoknak megfelelően a hotelek elnevezése turista, standard, komfort, első osztályú, illetve luxus. Ausztriában, ahol ugyancsak egy és öt közötti a csillagok száma, a megszokottnál különlegesebb, szélesebb szervizkínálatot és szolgáltatást nyújtó, négycsillagos létesítmények a „Superior” jelzővel hívhatják fel magukra az utasok figyelmét.

London, Bécs, Róma

London Kensington negyedét délnyugaton az Earl’s Court határolja a kiállítási központtal, északon pedig a Hyde Park. „Az üzleti utazók nagyon kedvelik, mert az itt található szállodákba nem szűrődik be a belváros zaja, mégis központi helyen vannak – osztja meg tapasztalatait az Üzlet & Siker olvasóival Varga Bianka. A tömegközlekedés jó, gyalog néhány perc alatt elérhető a metró, amivel a város bármelyik pontjára könnyen és gyorsan el lehet jutni.”

A Comfort Inn Kensington például jellegzetes városi épületben működik, közepes méretű szobáihoz jó állapotban lévő hálók és fürdőszobák tartoznak, étterme a földszinten van. A légkondicionált szálloda recepcióján gépkocsi bérelhető. A szobaár egy éjszakára 170 euró.

Bécsben már háromcsillagos szállodában is színvonalas ellátásra számíthatunk.

Rómában a háromcsillagos Nizza többet nyújt, mint a hasonló kategóriájú olasz szállodák: internetkapcsolatot. A Termini pályaudvartól egy kilométerre található hotelnek saját parkolója van, a recepción gépkocsi kölcsönözhető. A szobákban lévő nadrágvasaló készülék lehetővé teszi, hogy a tárgyaláson utazása után is elegánsan jelenhessen meg az üzletember. A szobaár reggelivel együtt 80 eurónál kezdődik.

A Villa S. Lorenzo a Termini pályaudvar mellett áll. Csak reggelizőterem van benne, étterem nincs. A háromcsillagos, gépkocsikölcsönzést kínáló, légkondicionált szálloda pluszkínálata a fitneszterem. Egy egyágyas szoba ára 90 eurónál kezdődik.

Az ugyancsak háromcsillagos Del Corso a történelmi negyedben, a Spanyol lépcső és a Piazza del Popolo között helyezkedik el. Szintén csak reggelizőterme van, de az üzletembereknek fontos internetkapcsolat itt is működik. A szobaár az elhelyezkedés miatt borsosabb: 150 euró.

Barcelona, Prága

Barcelonában a város szíve, a Rambla környékén emelkedik a háromcsillagos Regencia Colon. Szolgáltatásainak palettáját a fürdőszobás szobákban széf, minibár, műholdas televízió, légkondicionáló és PC-kapcsolat színesíti.

Régi épületben lévő modern, a mai kor stílusában berendezett szálloda a négycsillagos Advance a Rambla környékén. A szobákban plazmatévé, kábel nélküli internetkapcsolat, széf, légkondicionáló berendezés szolgálja a kényelmet. Egy szobáért reggelivel 150 eurót kell fizetni.

A háromcsillagos Ariston Prága központjának közelében található. Gyalog a legközelebbi buszállomás három perc, a metró öt. Szobái funkcionálisak, világosak és modern stílusúak. A recepción gépkocsi kölcsönözhető.

A négycsillagos, neoreneszánsz stílusú Bellagio a történelmi zsidónegyed dísze. A reggelit az étteremben szolgálják fel, vacsorára olasz és nemzetközi ételkínálatból lehet választani. Kitűnő helyen lévő, nagyon jó standard hotel, ahol reggelivel együtt egy szoba 175 euró.

Minőségi kínálat

Az üzletemberek általában három- vagy négycsillagos szállodákban szállnak meg. „A választáskor az ár-érték arányon kívül az is érdekel, milyen szolgáltatásokat kínál a hotel, és hol található” – mondja Vágvölgyi Mihály, a Noguchi Porter Novelti kormányzati kapcsolatok igazgatója. „Ha csak átutazóban vagyunk, mert a gépünknek másnap csatlakozása van, reptéri szálloda a megfelelő választás. Ezek főként a Holiday Inn- vagy az Ibis-lánchoz tartoznak” – tájékoztat Varga Bianka.

Vágvölgyi Mihály novemberben kolléganőjével közösen Londonban veszi át a pr-szakma Oscar-díját. „Valószínűleg az esemény színhelyéhez közel foglalok majd helyet” – latolgatja.

A legjobb választás egyébként az adott város szívében vagy üzleti, kiállítási negyedében, illetve ezekhez közel lévő hotel. Amennyiben kapcsolattartás miatt kelünk útra, a partnercég környékén lévő, egyik jó minőségű szálláshelyen vegyünk ki szobát. „Amire egy üzletembernek az irodájától távol is szüksége van a munkájához, az megtalálható a szobákban, illetve az épületben” – állítja Varga Bianka.

A láncok előnye

Egyes helyeken néhány szobát a mozgássérültek számára alakítottak ki. A parkolási lehetőség a leírásokban szerepel, de nem mindegyik szállodának van saját parkolója. Ha nincs, akkor biztosan tudnak ajánlani egy közeli parkolót vagy fedett parkolóházat. „Foglalás előtt ajánlatos megérdeklődni, hogy milyenek a szobák, a felszereltségük, mit kínál a hotel”– javasolja Varga Bianka.

Az üzletemberek szívesen keresik fel a szállodaláncok, például a Novotel, a Thistle vagy a Mariott egy-egy helyi szállodáját, ahol a konferenciatermek, tárgyalók házon belül találhatók. A találkozók lebonyolítására a szobákban lévő internetkapcsolat, a stílusos lobby, a bár és az étterem is alkalmassá teszi a létesítményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik