Üzleti tippek

Veres beszedné a kéthavi elvárt adót

Veres János kérdésre válaszolva nem erősítette meg a sajtó által közzétett 55 milliárd forint elvárt adóbevétel kiesést. Hangsúlyozta viszont, hogy az első két hónapra az adóelőlegnek teljesülnie kell, hiszen az Alkotmánybíróság a kihirdetés időpontjával semmisítette meg az erre vonatkozó előírást. Ennek megfelelően 55 milliárd forint éves bevétel esetén több mint 9 milliárd forint a két hónapra jutó bevétel.

Mivel Magyarországon nincs precedens jog, nem tudható, hogy a társas vállalkozásokra vonatkozó alkotmánybírósági döntés az egyéni vállalkozókra is érvényes lesz-e – válaszolt egy másik kérdésre Veres János.

Az Alkotmánybíróság szerint az elvárt adó nem áll közvetlen összefüggésben az adófizetésre kötelezett adóalanyok tényleges jövedelmi-vagyoni viszonyaival, ezektől függetlenül ír elő ténylegesen meg nem szerzett jövedelem után adófizetési kötelezettséget.

A kormány jövő heti ülésén foglalkozik először azzal, hogy az elvárt adóval kapcsolatos alkotmánybírósági döntéséből mi következik – jelentette ki Veres János. “Sokféle lehetőséget vizsgálunk, tehát nemcsak azt amiről a médiában szó esik, így a bevételi és a kiadási oldalt egyaránt” – tette hozzá.

“A költségvetés általános tartalékának terhére nem rendezhető a kieső adóbevétel, mert az kisebb, mint az alkotmánybírósági döntés hatása ” – közölte a pénzügyminiszter.

Az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette az „elvárt” jövedelmet (nyereséget) adóztató törvényi szabályozást, valamint az „elvárt adó” adóelőlegének megfizetéséről szóló rendelkezést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik