Üzleti tippek

GVOP: jövőre egyszerűbb és gyorsabb lesz pályázni

Jövőre drasztikusan csökken a GVOP-s pályázatok elbírálási és a megítélt támogatások kifizetési ideje, és lényegesen egyszerűsödik a kis- és középvállalkozások pályázatírási adminisztrációja – derült ki az irányító hatóság éves értékelőjén.

Nem kellően hatékony a jelenlegi pályázati rendszer, ezért a szeptemberi módosításokat követően jövőre újabb egyszerűsítési intézkedéseket vezet be a GVOP irányító hatósága, jelentette be a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium EU-fejlesztési forrásokért felelős helyettes államtitkára. Egyed Géza hozzátette: terveik szerint harmadára csökken majd a pályázatok elbírálási és a megítélt támogatások kifizetési ideje.

A jövő évi tervek között szerepel a pályázati rendszer átláthatóságának javítása is. Ennek részeként a pályázó interneten keresztül folyamatosan értesülhet majd pályázatának aktuális állapotáról, az elutasított pályázatokhoz pedig igény szerint részletes értékelést mellékelnek majd.

A kis- és középvállalkozások pályázati aktivitásának ösztönzése a célja annak, hogy jövőre csökken a pályázati adminisztráció is. Ennek lényege, hogy csak pozitív pályázati döntés esetében kell majd a jelentkezőnek a különböző nyilatkozatokat és eredeti dokumentumokat bemutatni. Ezzel jelentősen csökkennének a pályázati költségek is – tette hozzá Egyed Géza.

A GVOP keretében eddig 7324 pályázatnak ítéltek meg 114 milliárd forint támogatást. Ez idáig összesen 4662 szerződés lépett hatályba, a kifizetések aránya pedig eléri a rendelkezésre álló 150 milliárd forint keret 16 százalékát.

Jövőre a GVOP keretében 12 pályázat kiírását tervezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik