Közélet

Gázcsapással szorították vissza az összeveszett menekülteket

menekult(430x286).jpg (Array)
menekult(430x286).jpg (Array)

Súlyos konfliktus robbant ki, egy utat is le kellett zárni. A korábbi értesülésekkel szemben nem támadtak rá az arra haladó autókra.

Megszállta a rendőrség a debreceni, Sámsoni úti menekülttábor környékét, ahol a 4024.hu helyi hírportál szerint verekedést tört ki hétfőn. A Debreceni Menekülttábor – NEM AKARJUK Facebook-csoportra hivatkozva írták meg a történetet, itt képeket is lehet látni a rohamrendőrökről és a rengeteg rendőrautóról.

A hírportál úgy tudja, pár lakó szította a feszültséget, megrongáltak egy kerítést is, de a rendőrök kezelték a helyzetet. A félinformációk szerint afgánok okozták a feszültséget. A Haon.hu megyei hírportál is csak annyival tud többet, hogy a DKV közölte, a 19-es busz nem jár a környéken.

A történetet Demeter Erika, a hajdú-bihari rendőrség szóvivője is megerősítette a Hír24-nek. Annyit mondott, hogy jelentős erőkkel vonult ki a rendőrség, még a Sámsoni utat is lezárták. Csak annyit mondott, konfliktus alakult ki a táboron belül, de ennek okairól nem tudott nyilatkozni. Annyit még elmondott, nem sérült meg senki, és nem használt senki lőfegyvert.

Vallási indíttatás, lopott Korán

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint vallási indíttatású nézeteltérés alakult ki két ember között a táborban, ez mérgesedett el. A rendőrség szerint az egyik menedékkérő elvette a másik Koránját, amiben állítólag 200 euró is volt. Ezután berohant vele az épületbe és megtaposta azt. Ki is tört a veszekedés és verekedés, amibe több százan beszálltak. Egy csoport kitört az állomás területéről és a főúton randalírozott kukákat gyújtogatva és parkoló kocsikat rongálva.

154 rendőr érkezett a helyszínre, “gázcsapásokat alkalmazva” próbálták visszaszorítani őket. Egy főt előállítottak, a verekedőket szétválasztották, ennek során egy kővel megdobott rendőr megsérült. A kiemelt rendőri jelenlétet fenntartják a környéken.

A HVG.hu viszont úgy tudja: nem vallási, hanem üzleti konfliktus támadt egy török férfi és egy afgán társaság között. A portál értesülése szerint nem igazak azok a sajtóértesülések, hogy a menekültek kitörtek volna a táborból és az arra haladókra támadtak volna, a kukagyújtogatásból is annyi igaz, hogy egyetlen kukát felgyújtottak.

A Dehir.hu azt írja: a 800 fős befogadóképességű táborban 1600 embert zsúfoltak össze. Nem ez volt az első konfliktus: tavaly 40-50 őrizetbe vett menekült gyülekezett az őrzött befogadó központ sétálóudvarán és közölték: addig nem mennek vissza körleteikbe, amíg nem mondják meg nekik, miért vannak őrizetben. Később a kaput is ledöntötték, a rendet a készenléti rendőrség segítségével állították helyre. 

Lezárták a befogadóállomást

Az incidens miatt ideiglenesen lezárták a befogadóállomást – számolt be az eseményekről az MTI helyszíni tudósítója. A táborlakók bemehetnek a befogadóállomásra, de onnan csak alapos indokkal engednek ki bárkit is.

Este fél 7-kor megérkezett a táborba Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott és Papp László, Debrecen polgármestere. Ők egy rendőri vezető kíséretében bementek a befogadóállomásra – látta az MTI tudósítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik