Foci

Már áram sincs a csődbe ment Parmánál

parma fc (parma fc)
parma fc (parma fc)

Az egykor szebb napokat látott és UEFA Kupát nyerő Parma csapatánál minden pénz elfogyott, így hideg víz még van, de áram már nincs a klubházban.

Az olasz bajnokságban 1997-ben ezüstérmet szereztek, az Olasz Kupát viszont háromszor, az UEFA Kupát kétszer megnyerték a sárga-kékek. A Parma a kilencvenes években dominált az olasz és az európai futballban, az 1995-96-os idényben például olyan nevek voltak a keretben, mint Gianluigi Buffon, Gianfranco Zola, Hristo Stoichkov, Fernando Couto, Filippo Inzaghi, Fabio Cannavaro, vagy Dino Baggio.

A 2000-es években aztán jött egy komoly hullámvölgy, egy évig a Serie B-ben menetelt a csapat, majd sikerült azonnal vissza is jutniuk az élvonalba. A Parma ezt követően megragadt a középmezőnyben, de a pénz szépen lassan elkezdett fogyni és folyamatosan csődközeli állapotban mozgott az egyesület.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

Idén már olyan tarthatatlanná vált a helyzet, hogy két forgatókönyv lehetséges: vagy az amatőrligába süllyed vissza a Parma, vagy a teljes megszűnés fenyegeti őket.

Vasárnap a Parma-Udinese olasz bajnokit épp amiatt kellett elhalasztani, mert már a biztonsági embereket sem tudták kifizetni a klubvezetők, nemhogy a játékosokat.

A kialakult helyzettel kapcsolatban a B-csapat edzője, a klub korábbi ikonja, Hernan Crespo elmondta, hogy az ő labdarúgói még tudtak meccselni a hétvégén, de arra már biztos nem lesz anyagi forrás, hogy a következő fordulóban elutazzanak Genovába.

 Fotó: Europress Fotóügynökség

“Nagyon nehezen éljük meg ezt a szituációt, és még nehezebb túlélni. Most is csak azért játszottunk, mert a pályagondnok szivességet tett nekünk. A játékosok csak hideg vízben tudnak zuhanyozni, mert áram már nincs, és emiatt többen is megbetegedtek. Már az öltözők tisztasága sem garantált. Teljesen szétesett minden. Szeretjük ezt a klubot, ezért szeretnénk folytatni a megkezdett munkát, de tarthatatlan, ami az edzőpályán és a stadion környékén zajlik. Remélem, hogy menteni tudjuk, aki menthető. Jó lenne, ha mindenki megkapná a bérét, és itt nem csak a játékosokra gondolok.”

Fontos megjegyezni, hogy a labdarúgók 2014 júliusa óta nem kaptak fizetést, így csoda, hogy eddig is kihúzta a csapat, bár a csapat 23 meccs után ligautolsó az élvonalban.

Az olasz fociban egyébként nem ritka, hogy komoly történelmi háttérrel rendelkező csapatok a súlyos kiadások és kölcsönök miatt csőbe jut.

A közel száz éve alapított Piacenza egykor az olasz labdarúgás meghatározó egyesülete volt, annak ellenére, hogy jelentős eredményeket sosem értek el az első osztályban. 2012-ben aztán megszűnt a klub, majd az újraalapítást követően a negyedik vonalban kezdték újraírni a történetüket.

 A Piacenza még 2011-ben
Fotó: Europress Fotóügynökség 

Dino Zoff korábbi klubját, a Mantovát ráadásul négyszer is “megalapították”: 1983-ban fizetésképtelenség miatt eltűntek a futball térképéről, majd 1994-ben is megtették ugyanezt. 2010-ben megint csődbe jutott az egyesület, így jelenleg a harmadosztályból próbálnak feljebb jutni.

Egykor az Ascoli is jó csapatnak számított, az 1979-80-as idényben a Serie A 5. helyéig jutottak, de tavaly majdnem megszűnt a fekete-fehér alakulat, ám a felszámolás után sikerült új életet lehellni a klubba.

Gennaro Gattuso, Marco Materazzi, Fabrizio Miccoli, Paolo Rossi. Szép névsor, egy közös van bennük: mind a Perugia futballistái voltak egykoron. A klub ezüstérmet szerzett 1979-ben az AC Milan mögött, megelőzve a Juventust, 2003-ben pedig az UEFA Intertotó Kupát is elhódították. 2010-ben annyira kilátástalan volt az egyesület helyzete, hogy már el sem tudtak indulni a harmadik vonalban, így az újraszervezett klub a negyedosztályban indult el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik