Tudomány

A pszichopatáknak más az agyuk

Agyuk működése miatt nincsenek érzéseik, képesek hidegvérrel véghezvinni cselekedeteiket.

A Wisconsin-Madison-i Egyetem kutatói legújabb tanulmányukban arról írnak, hogy pszichopataként diagnosztizáltak agyának működésébe kukkantottak bele, és jelentős eltéréseket találtak bizonyos agyterületeken a nem pszichopaták agyához képest.

Az egyik agyterület, amin eltérés mutatkozik, az úgynevezett ventromedialis prefrontális kéreg. Ez az agyterület felelős az érzésekért, empátiáért, bűntudatért, és egy pszichopata valóban nem érez bűntudatot.

A másik agyrész az amygdala, mely a félelemmel és a szorongással függ össze. Ezzel magyarázható, hogy a pszichopaták nem szoronganak.

A diffúziós tenzor – DTI – képek kimutatták, hogy a fehérállományban a két agyterület között csökkent összeköttetés mutatható ki. Az fMRI mágneses rezonanciás képalkotó eljárással készült felvételek pedig bizonyították a ventromedialis prefrontális kéreg és az amygdala között csökkentett a kommunikáció.

Michael Koenig, az egyetem adjunktusa szerint a világon ez az első kutatás, amely leleplezte a pszichopaták agyában rejlő szerkezeti és funkcionális eltéréseket. Úgy tűnik, azok agyában, akik antiszociális viselkedést mutatnak nem úgy működik az érzelmek és a társas viselkedéshez kötődő jelátvitel, mint ahogy a többi emberek fejében.

A vizsgálatba húsz foglyot vontak be, akiket pszichiáterek biztosan pszichopatának diagnosztizáltak, illetve további húsz embert, akik bűncselekményt ugyan elkövettek, de nem mutattak pszichopata viselkedésjegyeket.

A tanulmányt a The Journal of Neuroscince folyóiratban publikálták, szinte biztos, hogy nagy hatással lesz a pszichopatákról alkotott tudományos összképre.

KI PSZICHOPATA?

Becslések szerint a népesség 1%-a, azaz minden 100. ember szenved antiszociális személyiségzavarban. A kóros állapot kialakulásáért elsősorban örökletes tényezők tehetők felelőssé, csak kisebb szerep jut a környezeti hatásoknak.

Az ilyen személyiségzavarban szenvedő ember nem érez. Nem érez megbánást, bűntudatot vagy lelkiismeretfurdalást a tettei miatt, sokszor elhárítja magáról a felelősséget mondván, az áldozata megérdemelte, amit kapott.

Első megközelítésre, az antiszociális személyiségzavarban szenvedő ember nagyon barátságos, elbűvölő, intelligens mindig azt mondja és csinálja, amit elvárnak tőle. Általában magas pozíciót tölt be, a céljait mindig eléri, sikeres embernek nevezhető.

Mégis az álarca mögött az ilyen ember végtelenül önző és egocentrikus, mindent azért tesz, hogy a saját céljait elérje. A mások feletti kontroll megszerzésére bármit hajlandó bevetni, legyen az a személyes kisugárzása, manipuláció, erőszakos viselkedés, szex vagy megfélemlítés. (Forrás: WEBBeteg)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik