Belföld

Durva viharok jönnek az országban

Öt megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Tizenkét megyében és a fővárosban a várható sok eső miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ahogyan az az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi veszélyjelzéséből kiderül a heves zivatarok miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Tolna megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezekben a megyékben a zivatarokat akár az óránként 90 kilométeresnél is erősebb szél is kísérheti, illetve nagyobb méretű jég is hullhat.

26 fok lehet kedden

Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Veszprém, Zala és Pest megyére, továbbá Budapestre ugyancsak a heves zivatarok veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Figyelmeztettek továbbá, hogy Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint a fővárosban 24 óra alatt több mint 20 milliméter eső hullhat. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy és Tolna megyében a felhőszakadás veszélye miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken egy-egy zápor, zivatar során rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több eső hullhat.

Kedden nagyrészt erősen felhős lesz az ég, csak délután lesz szakadozottabb a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, amelyet felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Főként az ország középső részén jelentős mennyiségű csapadék valószínű. Napközben megélénkül, időnként megerősödik az északi, északnyugati szél, zivatarok környékén viharos széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19 és 26 fok között alakul, de az északi, északnyugati tájakon délután hűvösebb lesz. Késő estére 16, 22 fokig hűl el a levegő.

Jöhet még 32 fok

Szerdán többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, északkeleten lehet kevésbé zárt a felhőzet. Sokfelé valószínű eső, zápor, délen zivatar is kialakul. A változó irányú szél csak zivatarok környezetében erősödik meg. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 10 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között alakul, északkeleten lesz a melegebb.

Csütörtökön az ország nagy részén felszakadozik a zárt felhőzet, egyre nagyobb területen gomolyfelhős napos időre számíthatunk elszórtan záporokkal. Északkeleten marad legtovább a sok felhő, ott kezdetben még több helyen lehet eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.

Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett napos idő valószínű, estefelé a Dunántúlon vastagszik meg a felhőzet, akkor ott kisebb eső, zápor is lehet. Mérsékelt marad a változó irányú szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 9 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 26 fok között alakul.

Szombaton a napos idő várható térben és időben változó felhőzettel, legfeljebb helyenként alakul ki záporeső. A déli szél többfelé megélénkül, északnyugaton néhol megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 10 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 29 fok között alakul.

Vasárnap egyre nagyobb területen és egyre gyakrabban lesz erősen felhős az ég, többfelé várható zápor, zivatar. A délnyugati szél többfelé erős, zivatar környezetében átmenetileg viharos lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik