Nagyvilág

1134 menedékkérőt kéne az országnak befogadnia

Menekultek-Ramadibol(960x640).jpg (Array)
Menekultek-Ramadibol(960x640).jpg (Array)

Az Európai Bizottság kiszámolta, hány embert kellene az egyes tagállamoknak befogadni. Komoly vita várható a kvótarendszerről.

 

Két hete tette meg javaslatát az Európai Bizottság arról, hogy az érkező menekültek mekkora részét kell melyik tagállamban elhelyezni, ezt most sikerült számszerűsíteni. Magyarországnak eszerint a következő két évben 496 menedékkérőt kéne befogadnia Olaszországból, 331-et Görögországból és 307-et EU-n kívüli menekülttáborokból – írja az Index EUrologus blogja.

Összesen hatvanezer embert akarnak áthelyezni. Az egyes államokra róható terheket a nemzeti össztermék nagysága, a lakosságszám, a munkanélküliség és a korábban menekültstátuszt kérők száma alapján számolták ki. Az EB csak olyanokat helyezne át, akik esetében világos, hogy nem gazdasági bevándorlók, így szír és eritreai emberek érkezhetnének. Az így lerostált menekültek 2,07 százaléka jutna Magyarországra.

Azért az olaszországi és görögországi menedékkérőket osztják el, mert itt a legdurvább a menekültek özöne: az olaszoknál háromszor annyi tiltott határátlépést regisztráltak tavaly, mint 2013-ban, és az említett két országra esik a tiltott belépések 79 százaléka. Az EB menekültügyi szükséghelyzetet hirdetne és javasolja, hogy az EU-s Miniszterek Tanácsa támogassa a kvótákat.

Pénzt is kapnánk a menekültekért

A befogadó tagállam minden menedékkérő után 6000 eurós (1,85 millió forintos) támogatást kapna, összesen 240 millió euróval (74,16 milliárd forinttal) támogatná az EU a kétéves programot. A testület elismerte, hogy Magyarország határain is nagy a nyomás, de szerintük a bevándorlók több mint fele koszovói, akik nem szorulnak nemzetközi védelemre.

Ami vitákat kavarhat még, az az a javaslat, hogy háborús zónák körüli menekülttáborokból is fogadjon be embereket Európa, pl. Törökországból, Jordániából és Libanonból. Ezt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának kérésére hajtanánk végre, az EU költségvetéséből 50 millió eurót (15,45 milliárd forintot) szánnak erre. Magyarországra így 307 menedékkérő jutna innen, ami lényegesen több, mint az eddig önként vállalt 10 fő.

Az EUrologus szerint komoly vita várható, aminek egyik élharcosa Orbán Viktor kormányfő lehet. A célja valószínűleg, hogy megbukjon a kvótás ötlet. A végső szót június 25-26-án mondják ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik