Nagyvilág

Kegyetlen vihar csapott le Vanuatura

vanuatu (vanuatu)
vanuatu (vanuatu)

Pusztító vihar söpört át péntek éjszaka az Ausztráliától északkeletre fekvő Vanuatu szigetcsoporton, s bár hivatalos adatokat még nem közöltek, félő, hogy több tucat ember meghalt.

A távolabbi, legerősebben sújtott szigetekkel megszakadt az összeköttetés, onnan csak kósza hírek érkeznek. A fővárosból, Port Vilából egy külföldi katasztrófavédelmi szakember azt jelentette, hogy az utcák tele vannak törmelékkel, leszaggatott háztetőkkel, kicsavart fákkal, s az elektromos vezetékeket is letépte a szélvihar. Szemtanúk nyolc méter magas hullámokról számoltak be, amelyek elöntötték a fővárost. A szakértő azt hallotta, hogy egyes szigeteken teljes falvakat sodort az óceánba az orkán.

“Olyan volt, mintha bombát dobtak volna le a városközpontra. Nincs áram. Nincs víz” – mondta Alice Clements, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) helyi munkatársa. “Meg nem erősített jelentéseket hallunk áldozatokról és rengeteg sérültről. Az emberek segítséget kérnek” – tette hozzá.

A Pam névre keresztelt, ötös, azaz legmagasabb fokozatú ciklon sebessége óránként 200 kilométer fölött volt, de egyes széllökések elérték a 340 kilométert is. Vanuatu állam 267 ezres lakossága 65 szigeten szétszórva él, s közülük mintegy 220 ezren kerültek veszélybe.

Az áldozatok számáról hivatalos adatokat egyelőre nem közöltek, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) értesülései szerint azonban az északkeleti Penama körzetben legkevesebb negyvennégy ember vesztette életét. A világszervezet szerint napokig fog tartani, amíg felmérik a helyzetet. “A legrosszabbra készülünk. Vanuatu egy rendkívül sebezhető hely, mivel az óceán közepén van” – mondta Sune Gudnitz, a szervezet regionális vezetője.

“Lehet, hogy még túl korai ezt kijelenteni, az első információk azonban arra mutatnak, hogy ez lehet a legsúlyosabb természeti katasztrófa a csendes-óceáni térség történetében” – fogalmazott Vivien Maidaborn, az UNICEF egyik magas rangú illetékese.

Az ENSZ bejelentette, hogy vasárnap mentőalakulatokat készül küldeni Vanuatura, a továbbra is erős szél és a bezárt repülőterek miatt viszont nem tudni, hogy sikerül-e leszállniuk.

Új-Zéland riasztást adott ki, oda szombat-vasárnap érkezik a ciklon, amely korábban már károkat okozott Pápua Új-Guineában, Kiribatin és a Salamon-szigeteken is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik