Nagyvilág

Elképesztő érvet hozott fel az erőszaktevő

mukes szingh (mukes szingh)
mukes szingh (mukes szingh)

A két évvel ezelőtt csoportosan megerőszakolt 23 éves lány egyik támadója azt mondta: nem halt volna meg a lány, ha nem próbált volna ellenkezni.

2012 decemberében egy banda rátámadt egy 23 éves orvostanhallgató lányra Újdelhiben egy buszon. Megerőszakolták és bántalmazták, sérüléseibe később belehalt. A támadásban a busz vezetője is részt vett. Az esetről készült dokumentumfilmben a buszsofőr azt mondta: a lánynak tiltakozás helyett csendben kellett volna maradnia és tűrnie, hogy megerőszakolják.

Mukes Szingh szerint egy lány sokkal inkább felelős a nemi erőszakért, mint egy fiú. „Tisztességes lány nem kószál az utcán este 9 órakor. A lányoknak a házimunka és a háztartás való” – fogalmazott a férfi, aki azt mondta: meg akarták leckéztetni a nőt, hogy a lányoknak nem való késő estig kimaradni.

A lány egyébként 28 éves barátjával volt, amikor az eset történt. Egy szolgálaton kívüli busz sofőrje ajánlotta fel nekik a moziból hazafelé menet, hogy elviszi őket, majd miután felszálltak, a lányt hatan megerőszakolták, barátját pedig brutálisan összeverték.

Az egészen gyűlöletes érvekkel előhozakodó Szinghet és három társát egyébként halálra ítélték, egy fiatalkorú bűntársuk három évet kapott, a hatodik vádlott pedig öngyilkos lett.

Az ügy óriási felháborodást keltett Indiában és nemzetközi szinten is. Tömegtüntetések kezdődtek, amelyek hatására szigorították a nemi erőszak büntetésére vonatkozó jogszabályokat. Az esetről Leslee Udwin brit filmes készített dokumentumfilmet, amelyet március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon mutatnak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik