Nagyvilág

Nehéz beszélgetés várt Orbánra Varsóban

orban-viktor-es-ewa-kopacz(650x433).jpg (orbán viktor, ewa kopacz, )
orban-viktor-es-ewa-kopacz(650x433).jpg (orbán viktor, ewa kopacz, )

A magyar miniszerelnököt emlékeztette lengyel kollégája a '48-as szabadságharc és az '56-os forradalom alatti lengyel-magyar szolidaritásra. Jaroslaw Kaczynski pedig nem fogadta Orbánt, mondván "rombolja az európai szolidaritást". A kormányfő sajtófőnöke szerint nem is akart vele találkozni.

Őszinte és nehéz beszélgetést tartottunk az Európai Unió Oroszországhoz és Ukrajnához fűződő viszonyáról – közölte Ewa Kopacz lengyel kormányfő csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnökkel Varsóban folytatott megbeszélése után a két politikus közös sajtóértekezletén.

Kopacz elmondta, hogy a találkozón alapvető fontosságúnak nevezte az Európai Unió és a visegrádi országcsoport egységét Ukrajna ügyében és emlékeztette vendégét az 1848-as szabadságharc, valamint az 1956-os forradalom idején megnyilvánuló lengyel-magyar szolidaritásra.

A lengyel kormányfő rámutatott, hogy a rendszerváltás során a két országnak jogában állt önnállóan dönteni sorsáról, és ugyanez a jog illeti most meg Ukrajnát. Elmondta, hogy a két nemzet „külső segítségnek köszönhetően” nyerte el a függetlenségét a rendszerváltás idején, ezért Lengyelországnak és Magyarországnak „becsületbeli kötelessége van” a most függetlenségükért harcoló nemzetekkel szemben.

Kopacz Lengyelország szempontjából alapvetőnek minősítette „Oroszország Ukrajna elleni agressziójának” elítélését, és hangsúlyozta: ugyanolyan fontos a visegrádi együttműködés is. Kijelentette: „Magyarország és Lengyelország mindig veszített, amikor a nemzetközi politikában a jogot az erőszak váltotta fel”.

Orbán: Magyarország eltökélt a lengyel-magyar barátság mellett

Ukrajna ügyében Orbán Viktor azt mondta: Magyarország üdvözli a közelmúltbeli második minszki megállapodást. “Üdvözöljük, hogy múlt héten az Európai Unió ezt a megállapodást tette a közös európai álláspont alapjává. Az európai egység ma a Minszk 2-es megállapodás körül jött létre” – fejtette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy “Magyarország ezt az európai egységet, amely erre a minszki megállapodásra épül, a végsőkig támogatni és védelmezni fogja, és (…) Lengyelország e tekintetben számíthat is Magyarországra”.

A fegyvereket le kell tenni, a fegyvereket ki kell vonni a veszélyes zónából, Ukrajnának alkotmányos reformot kell végrehajtania, és Európának dolgoznia kell azon, hogy Oroszországgal közösen egy eurázsiai gazdasági térséget hozzon létre – sorolta a minszki megállapodást idézve.

Orbán Viktor jelezte, “gyakorlati kérdésekről” is szót ejtettek a lengyel kollégájával folytatott megbeszélésen, így például a visegrádi négyek együttműködéséről, az energiaunió kérdéséről és a közös fellépésről az EU különböző színterein a közös érdekek alapján. Utóbbira példaként említette a német minimálbér hatását a közép-európai szállítmányozási iparágra.

A magyar kormányfő hozzátette, hogy “Lengyelország mindig is egy speciális helyet foglal majd el a szívünkben”. Ez még olyan nehéz pillanatokban is lehetséges volt – idézte fel -, amikor a magyarok a lengyelek ellenségeivel voltak szövetségben, “mégis megtaláltuk a módját annak, hogy a lengyel-magyar barátságot fenntarthassuk”.

Ellentmondó hírek Kaczynski kapcsán

Orbán varsói látogatása alatt Mariusz Blaszczak, a fő ellenzéki párt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti frakcióvezetője közölte, hogy Jaroslaw Kaczynski pártelnök elutasította az Orbán Viktorral való találkozóra szóló meghívást, amely szerdán érkezett a magyar miniszterelnök környezetéből.

A frakcióvezető szerint Kaczynski arra hivatkozva hárította el a találkozást Orbánnal, hogy a magyar miniszterelnök “rombolja az európai szolidaritást”. A frakcióvezető hozzátette, hogy nemcsak a magyar miniszterelnök, hanem a német kancellár és a francia elnök is rombolta az európai szolidaritást az elmúlt néhány évben.

A sajtóban megjelent híresztelések kapcsán fontos leszögezni, hogy sem a Miniszterelnökség, sem Orbán Viktor miniszterelnök nem tervezett és nem is kezdeményezett a mai napra találkozót Jaroslaw Kaczynski pártelnökkel Varsóban – közölte csütörtökön este Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a Hír24-gyel.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik