Pénzügy

Nem tudjuk, hányan sztrájkolnak

Elhalasztotta a június 29-ére meghirdetett BKV-sztrájkot a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a bányászok és az energiaipari dolgozók hétfőn döntenek, hogy tartanak-e munkabeszüntetést. A mozdonyvezetők tántoríthatatlanok: ők megtartják a figyelmeztető sztrájkot.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság csütörtökön foglalt állást a sztrájk törvényességéről, és azt állapította meg, hogy a benyújtott kérelem idő előtti, mivel nem egyeztek meg a munkáltatóval az elégséges szolgáltatásról. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) fellebbez a döntés ellen.

Gulyás Attila közlése szerint most már látszik, hogy június 29-ére nem fog jogerős határozatot hozni a bíróság az elégséges szolgáltatásról. Kiemelte, hogy a VTDSZSZ továbbra is a törvényesség keretei között kíván maradni, ezért a június 29-ére meghirdetett sztrájkot elhalasztja. A sztrájk így egy későbbi időpontban lesz, ha a kormánnyal nem sikerül megállapodni a járművezetők korkedvezményes nyugdíjáról és a korengedmény lehetőségéről.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: az új sztrájktörvény szerint az összes jogi eljárás alkalmazása esetén hónapokba kerül, amíg egy bejelentett sztrájkról kiderül, hogy az egyáltalán megtartható-e. Mint hozzátette, szerintük a törvény jelen formájában ellehetetleníti a munkavállalók sztrájkhoz való alkotmányos jogainak gyakorlását.

Információik szerint a kormány kijelölt képviselője július 4-től tárgyalni fog a VTDSZSZ-szel a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj ügyében. A július 7-ére meghirdetett sztrájkot a szövetség továbbra is fenntartja, addig várhatóan megszületik a jogerős bírósági döntés is az elégséges szolgáltatásról.

Két szakszervezet hétfőn dönt

A két szakszervezet vezető testülete hétfőn dönt arról, hogy a június 29-re meghirdetett 2 órás sztrájk ügyében mit lépjen – közölte Gál Rezső, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) és a Bánya-, Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) közös sztrájkbizottságának elnöke pénteken. Gál Rezső elmondta: az ágazati sztrájkbizottság szerint a sztrájkkészültség jó, de mivel július 4-re a kormány tárgyalásra hívta őket a sztrájkkövetelésről, ezért hétfőn még áttekintik a kialakult helyzetet.

A hétfői döntés lehet az is, hogy megtartják a június 29-i 2 órás sztrájkot, de az is, hogy felfüggesztik és a tárgyalásoktól függően későbbre hirdetik meg a munkabeszüntetést.

Gál Rezső emlékeztetett arra, hogy a közös sztrájkbizottság egyeztető tárgyalást kezdeményezett a miniszterelnöknél az ágazatot érintő korkedvezményes, illetve korengedményes nyugdíjrendszerről. A sztrájkbizottság elnöke közölte: nem értenek egyet a munka törvénykönyve módosításának egyeztetés nélküli módjával sem, illetve a szociális párbeszéd megszüntetésével, valamint a Magyar Munka Tervben a szakszervezetekkel kapcsolatban megfogalmazott elképzelésekkel.

A június 29-i 2 órás sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról helyi szinten egyeztettek. Több helyen sikerült megállapodásra jutni a munkáltatóval, ugyanakkor néhány helyen bíróságon van az ügy – mondta Gál Rezső. Szerinte a bíróságok a még elégséges szolgáltatással kapcsolatos eddigi szakszervezeti beadvánnyal szemben kitérő magatartást tanúsítanak, és nem viszonyulnak pozitívan az érdekképviseletekhez.

A sztrájkbizottság elnöke elmondta, hogy munkabeszüntetés esetén a sztrájkok az iparágban térben és időben szétválnának. A munkabeszüntetést két órás időtartamra tervezik, vasárnapi munkarend működne, munkásgyűléseket tartanának, néhány ipari pontfogyasztót illetve díszkivilágítást kikapcsolnának.
Gál Rezső emlékeztetett arra, hogy a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj ügyében 2009-ben már létrehoztak egy ágazati sztrájkbizottságot, akkor megállapodással zárult a vita. Az ágazati kollektív szerződésben rögzítettek szerint a többnyire magántulajdonban lévő vállalatokat képviselő munkaadók élnek a korkedvezményes és a korengedményes lehetőséggel, befizetik ennek anyagi vonzatát.

A mozdonyvezetők kitartanak

Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke június 9-én, a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj megszüntetése ellen tiltakozó demonstráción jelentette be: szervezetük június 29-én és július 7-én 9 órától 11 óráig sztrájkot tart, ha a kormány nem tárgyal érdemben követeléseikről. A BKV-s szakszervezetek a mozdonyvezetők június 29-i figyelmeztető sztrájkjához csatlakoztak volna.

A kormány még mindig nem jelölte ki tárgyalódelegációját a mozdonyvezetők sztrájkköveteléséről kezdeményezett egyeztetésre, noha a miniszterelnök válaszlevelében ezt a szociális konzultáció lezárta utáni időre ígérte. A mozdonyvezetők ezért kitartanak követelésük mellett, hogy a kormány ne szüntesse meg a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíj lehetőségét szakmájukban – mondta Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke az MTI-nek csütörtökön.

Kiss László hangsúlyozta: a Mozdonyvezetők Szakszervezete többször is kezdeményezett tárgyalást, de a kormány még nem jelölte ki a tárgyalódelegációját. Ugyanakkor a kormány június 21-én kelt levelében öt szakszervezetnek már jelezte tárgyalási szándékát, a Mozdonyvezetők Szakszervezete azonban nem kapott meghívást – tette hozzá.

A pályavasúti dolgozók nem csatlakoznak

A Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete (PVDSZ), a tagság széleskörű véleményének ismeretében szervezetileg egyelőre nem csatlakozik a sztrájkokhoz, de szolidáris és megértő a törvényes munkavállalói megmozdulásokkal – közölte a PVDSZ. A szakszervezet a sztrájkhoz történő csatlakozást az egyes tagjai szuverén döntésének tekinti és védelmet, szükség esetén jogi segítséget nyújt számukra.

A PVDSZ tisztában van azzal, hogy Magyarországon sok kérdés megoldatlan, és változtatásra szorul. Az ország kiegyensúlyozott fejlődéséhez nyugalomra van szükség, ezért a szakszervezet felszólítja a kormányt, hogy a különféle rendszerek átalakítására vonatkozó elképzeléseit részleteiben is ismertesse az érintett területek munkavállalói képviselőivel és haladéktalanul kezdjen érdemi tárgyalásokat a megállapodás szándékával – írja közleményében a PVDSZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik