Pénzügy

166 ezren évek óta álláskeresők

November végén 556 200 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, ez az előző hónaphoz képest 2 százalékos - 10 700 fős - emelkedést jelent, az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 4,2 százalékkal, 24 200-zal kevesebben keresnek állást - derül ki az ÁFSZ adataiból.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatok szerint a nyilvántartott álláskeresők csaknem 30 százaléka tartósan, vagyis több mint egy éve folyamatosan regisztrált álláskereső. A novemberi zárónapon számuk 166 ezer főt tett ki, ami az előző hónaphoz képest némi növekedést jelent, egy év alatt pedig jelentősen, 13,8 százalékkal nőtt a számuk.

Novemberben a nyilvántartott álláskeresők létszámának szezonálisan kiigazított értéke 578 500 volt, ez már csak 1100 fős növekedést jelent az előző hónaphoz képest. A foglalkoztatók novemberben 21 200 új álláslehetőséget jelentettek be, 18,4 százalékkal – 4800-zal – kevesebbet mint októberben; ennek hátterében mind a támogatott, mind a nem támogatott álláshelyek számának apadása áll.

Az ÁFSZ adatai szerint ugyanakkor az előző év azonos időszakához képest a novemberben bejelentett munkaerőigények száma 18,3 százalékkal – 3,3 ezerrel – emelkedett. Az újonnan bejelentett állások 58,3 százaléka volt nem támogatott álláshely, 41,7 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma keretén belül kínálták a munkáltatók.

15,4 ezer állás maradt betöltetlen

Novemberben nagyrészt határozatlan idejű munkaszerződésű állásajánlatokat jelentettek be a munkáltatók. Az új nem támogatott állások legnagyobb részét, 16,9 százalékát az egyéb gazdasági szolgáltatás, a 6,8 százalékát az építőipar, 5,5 százalékát az élelmiszer, ital gyártása és 5,2 százalékát a gép, berendezés gyártása nemzetgazdasági ágazatból jelentették be a munkáltatók.

A hónap folyamán összesen 39 ezer állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, számuk az előző hónaphoz képest 6100 darabbal, az előző év azonos időszakához képest pedig 3900-zal csökkent.

A novemberi zárónapig 15,4 ezer állás maradt betöltetlen, melyből a legtöbb állásbejelentés a közigazgatás területéről – ez a közcélú munka és a közmunka munkaerő-igényét takarja -, valamint az erdőgazdálkodás és az egyéb gazdasági szolgáltatás ágazatból érkezett.

10,9 százalékos a munkanélküliségi ráta

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya novemberben 12,7 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3 százalék volt. Az előző hónaphoz képest a mindkét relatív mutató értéke 0,2 százalékponttal nőtt.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta KSH által publikált legfrissebb adata 10,9 százalék, ami a munkaerő-felmérésből a 2010. augusztus-októbere, a 15–74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték az egy hónappal korábban publikált adathoz képest stagnálást mutat, míg előző év azonos időszakához képest 0,5 százalékpontos emelkedés tapasztalható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik