Pénzügy

Fellendül az álláspiac?

Évek óta először terveznek több munkaerő-felvételt a cégek, mint amennyi elbocsátást – áll egy friss felmérésben, amely szerint talán lassacskán elkezdődik a válságból való kilábalás. A vállalkozások nagy része azonban még mindig nem hisz a fellendülésben, kivárásra játszanak: a válaszadók több mint 80 százaléka nem változtatna az alkalmazotti létszámon.

A Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzése szerint a magyar álláskeresők lehetőségei várhatóan szerények – de pozitívak – maradnak a következő három hónapban. Az év második negyedévéhez képest a magyar munkaerőpiac várhatóan erősödik, így a Manpower Munkaerőpiaci Mutatója +3 százalékon áll – ez 6 százalékpontos javulást jelent az előző negyedhez viszonyítva. (A mutató kiszámításának a módját a keretes írásunkban láthatják.)

A munkaadók 7 százaléka számolt be arról, hogy 2010. harmadik negyedévében bővíteni kívánja a munkavállalói létszámot, miközben mindössze 4 százalékuk vár csökkenést. Eközben 100 magyar munkáltatóból 86 tervezi azt, hogy szinten tartja a dolgozói számát a július-szeptember közötti időszakban.

Az ipar feléledt

Iparági összehasonlításban az ipari termelésben a legpozitívabbak a munkáltatók várakozásai (+8 százalék), itt a növekedés 17 százalékpontos az előző negyedévhez képest, az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva is 18 százalékpontos javulás tapasztalható. A munkaadók csaknem valamennyi szektorban erősödő foglalkoztatási szándékról számoltak be, kivétel a mezőgazdasági, hadászati, erdészeti, halászati, valamint a szállítmányozási, raktározási és kommunikációs ágazat, ahol további leépítésekről mutatnak a várakozások.

A mezőgazdaság és a vendéglátás, turizmus borúlátó volt a korábbi negyedévekben, most azonban javult a mutató (bár még mindig negatív), de inkább a stagnáláshoz, a nullához közelít.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője szerint a harmadik negyedévi kilátások hosszú idő óta a legbiztatóbbak. „Számottevően csökkent azoknak a munkáltatóknak a száma, akik leépítésben gondolkodnak, az előző negyedévi 13 százalékról 4 százalékra. Ez feltehetően a magyar munkaerőpiac további stabilizációjára utal. Az álláskeresők számára a legjobb lehetőségek a gyártás, termelés és a pénzügyi és üzleti szolgáltatási szektorban kínálkoznak.”

Néhol még negatív a mutató

A nyolc vizsgált magyar régió közül hatban erősödött a munkaadók optimizmusa a második negyedévhez képest a munkaerőpiac kilátásait illetően. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az álláskeresők lehetőségei várhatóan mind a nyolc régióban javulnak, különösen az Észak-Alföldön, ahol a foglalkoztatási szándék 18 százalékponttal emelkedett éves összehasonlításban. A régiók közül egyedül az észak-magyarországi és a közép-magyarországi térségben várható negatív foglalkoztatási szándék a harmadik negyedévben.

A globális adatok szerint a munkaadók optimizmusa fokozatosan erősödik, a 36 vizsgált országból és térségből 30-ban lehet számítani a vállalatoknál újabb alkalmazottak felvételére az egy évvel korábbi szinthez képest, 23 esetében pedig már az előző negyedévhez viszonyítva is javulás várható. Az európai piac bizonytalansága ellenére, kevesebb munkaadó tekint negatív várakozásokkal a következő negyedév elé. Az európai, illetve közel-keleti és afrikai (EMEA) régióban megvizsgált 18 országban vegyesek a várakozások. Az év harmadik negyedében várhatóan 13 országban erősödik a munkaerő felvétel.

„Európában az utóbbi időszak rossz hírei ellenére már éledezik a fogyasztói kereslet, amit jól mutat a munkaadók megnövekedett foglalkoztatási étvágya az ipari termelési szektorban, 18-ból 16 országban javultak a munkavállalók kilátásai” – magyarázta Jeffrey A. Joerres, a Manpower Inc. elnök-vezérigazgatója. „A német munkáltatók várakozásai továbbra is derűlátóbbak, mint az európai szomszédoké, Németországban ugyanis valamennyi szektorban javultak a foglalkoztatási kilátások, különösen a nagy-és kiskereskedelmi ágazatban. Bár a felmérés a görögországi eseményeket megelőzően készült, az eredmény így is jól tükrözi napjaink kihívásokkal teli munkaerőpiaci körülményeit.”

Kínában és Tajvanon a munkáltatók foglalkoztatási szándéka most javult a legerőteljesebben 2005 óta, amikor a Manpower elkezdte vizsgálni ezeket a piacokat, és az amerikai munkaadók várakozásai is hasonlóak a három hónappal ezelőttihez, bár az egy évvel korábbi szinthez képest számottevő a javulás.

Lassan ötven éve ugyanaz a kérdés

A Manpower az előrejelzést háromhavonta készíti el, célja hogy felmérjék a munkaadók következő negyedévi szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő „mozgását”, az aktuális trendeket láttatja – már közel fél évszázada. Ha egyszer egy ország csatlakozott, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

A mutató értékét úgy számítják ki, hogy a munkaerő-felvételt tervező cégek százalékos arányából kivonják azokat a vállalkozókat, amelyek leépítést akarnak végrehajtani – így kapunk egy pozitív vagy negatív számot, ez lesz a Manpower Munkaerő-piaci Mutató. A szám azonban nem azt láttatja, hogy hány álláshely lesz az adott országban, hanem a trendeket mutatja.

A 36 résztvevő országban a kezdetektől mindig ugyanazt az egy kérdést teszik fel a kutatók: Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest? Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, de a cég el is háríthatja a nyilatkozatot a „nem tudom” válasz megjelölésével.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. 700-nál több magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig közel 70 ezer munkaadót.

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik